Bellingcat: Куратор генерала СБУ Шайтанова проходить у справі MH17

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Полковник російського ФСБ Ігор Єгоров, який вербував генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова, виявився причетним до справи про збитий в 2014 році над Донбасом літак МН17 Малайзійських авіаліній.

Про це йдеться в спільному розслідуванні Bellingcat, The Insider і Der Spiegel.

Єгоров, який зазначався у справі СБУ під псевдонімом «Бобиль», раніше мав позивний «Ельбрус».

На початку війни на Донбасі він був одним з ключових російських силовиків, який координував дії бойовиків та російських сил. До цього він брав участь в операції з анексії Криму і отримав за це медаль «За повернення Криму».

У липні 2014 року він займався питанням припинення внутрішніх конфліктів між різними угрупованнями бойовиків. Для цього було створено два штаби: один в Краснодоні, яким керували генерал-майор Микола Ткачов (позивний «Дельфін») і офіцер ГРУ Володимир Іванніков («Оріон»), а інший в Луганську — під керівництвом військового з позивним «Ельбрус».

У матеріалах Спільної розслідувальної групи (JIT), яка займається трагедією авіарейсу, «Ельбрус» входить у список військових з російського командування, які прибули на Донбас у ті дні, коли туди була доставлена установка «Бук».

Про самого Єгорова відомо, що він народився в 1962 році в місті Стаханов Луганської області. Він служить у спецпідрозділі ФСБ «Вимпел». Спеціалізується на організації та проведенні терактів як на території України, так і інших держав.