Рада створила комісію для перевірки корупції на митниці та в податковій

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію для перевірки інформації ексміністра фінансів Ігоря Уманського, який заявив про можливі факти масштабної корупції в податковій, митній і фіскальній службах.

Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

До складу комісії увійшли представники всіх фракцій і груп. Вони вивчать усі матеріали, а також зможуть залучати додаткову інформацію та свідчення. Усі матеріали та інформацію перевірятимуть правоохоронці, які теж збиратимуть дані за цією справою.

За словами Єрмака, питанням зацікавився президент Володимир Зеленський. «Боротьба з корупцією — пріоритет державної політики. Таким чином, відроджується публічний парламентський контроль виконавчої влади у його фундаментальному сенсі (довгі роки функція парламенту була тільки законотворчою)», — написав Єрмак.

Що сталося?

2 квітня Ігор Уманський в інтервʼю LB.ua заявив, що держбюджет недоотримує 5 млрд грн на місяць через «скрутки» з ПДВ (податок на додану вартість). Він вимагав відставки голови податкової служби Сергія Верланова, стверджуючи, що податкове відомство маніпулює з ПДВ і про цю ситуацію знає премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Також Уманський критикував главу Державної митної служби Максима Нефьодова і заявляв, що ситуація з контрабандою у відомстві не змінилася.