У Мінфіні заявили про «достатні підстави» для розслідування діяльності звільнених глав митниці та податкової

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що є достатньо підстав для розслідування правоохоронцями діяльності звільнених очільників Державної податкової служби Сергія Верланова та Державної митної служби Максима Нефьодова. Про це Марченко розповів в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

«Є достатні підстави для розслідування їхньої діяльності правоохоронними органами», — заявив Марченко.

Уточнюючи про такі підстави щодо Верланова, очільник Мінфіну розповів про нібито скарги з боку бізнесу на затримки з автоматичним відшкодуванням ПДВ і «безпідставне блокування податкових накладних».

«Із таким підходом люди просто втрачають свій бізнес. І це замість того, щоб у такий складний період допомогти йому вижити», — сказав міністр.

Щодо діяльності Нефьодова, то Марченко заявив про «зафіксовані порушення при митному оформленні товарів. «Це стосується і визначення митної вартості, і недотримання термінів митного оформлення. Досі не запущена система автоматичних сканерів на пунктах пропуску. Ну і, звичайно, контрабанда нікуди не зникла», — розповів Марченко.

  • 24 квітня Кабмін звільнив із посад голову Державної митної служби Максима Нефьодова і голову Державної податкової служби Сергія Верланова. Також звільнено заступників Нефьодова: Роберта Зелді, Дениса Шендрика та Сергія Пєтухова.
  • Наприкінці березня ексглава Мінфіну Ігор Уманський заявив про можливі факти масштабної корупції в податковій і митній службах. Він вимагав відставки Верланова і Нефьодова. Також він запевняв, що про корупцію у відомствах знає премʼєр Денис Шмигаль. 30 березня Рада звільнила Уманського.
  • Напередодні уряд оголосив конкурс на посаду голови Державної податкової служби — документи приймали до понеділка, 27 квітня, включно. При цьому уряд дозволив призначення без конкурсу, який має відбутися вже після карантину.