«Доступні кредити»: із підприємцями вже підписали 369 договорів. Найчастіше позики дають аграріям

Автори:
Ангеліна Шеремет, Алла Кошляк
Дата:

Наразі із підприємцями банки підписали 369 кредитних договорів за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» на загальну суму 232,6 млн грн. Про це Міністерство фінансів повідомило у відповіді на запит «Бабеля».

Українські підприємці загалом подали 17 348 заявок на участь у державній програмі, 943 заявки відхилили.

Найчастіше банки відмовляють у позиках тим позичальникам, у діловій репутації яких не впевнені — це приблизно 26% заявок. Також відмовляють тим, у кого недостатня кредитоспроможність (22%) та тим, у кого цілі кредиту не відповідають умовам програми (20%).

Успішно підписують договори з підприємцями у сфері сільського господарства (57%) та роздрібної торгівлі (18%).

Найбільше позик видав державний Ощадбанк. Як повідомили «Бабелю» у пресслужбі, за 2,5 місяці від старту програми банк надав 134 кредити на суму майже 87 мільйонів гривень. Три чверті усіх позик отримали аграрії. Середня сума кредиту — 650 тисяч гривень терміном від трьох років.

Учасниками програми є 7 банків: Укргазбанк, Ощадбанк, ПриватБанк, Укрексімбанк, банк «Львів», ПУМБ та банк «Альянс». Ще 8 банків очікують на підписання договорів.

Раніше Спілка українських підприємців повідомляла, що банки відмовили половині підприємців, які зверталися за позиками за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%».