Дослідження: У пандемії коронавірусу винна глобалізована економіка та експлуатація природи

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Дослідження: У пандемії коронавірусу винна глобалізована економіка та експлуатація природи

NASA

Пандемія коронавірусу є прямим наслідком діяльності глобалізованої економіки та нещадного використання природних ресурсів, і не виключено, що надалі людство стикнеться зі спалахами нових вбивчих інфекцій — про це йдеться у доповіді групи вчених з Міжурядової науково-політичної платформи з біорізноманіття та екосистемних служб при ООН (IPBES).

Дослідники зазначають, що людство має лише «невелике вікно можливостей», аби подолати причини сучасної кризи і уникнути подібного у майбутньому.

«Є один вид, який відповідає за пандемію COVID-19 — ми. Як і з кризою клімату та біорізноманіття, останні пандемії є прямим наслідком людської діяльності — особливо наших глобальних фінансово-економічних систем, заснованих на обмеженій парадигмі, яка приносить економічне зростання за будь-яку ціну», — йдеться у документі.

На переконання дослідників, темпи вирубування лісів, землеробства, видобутку корисних копалин, інтенсивності контакту людей з різних континентів тощо створили ідеальні умови для розповсюдження захворювань з дикої природи на людей.

«Додайте до цього нерегульовану торгівлю дикими тваринами та вибухонебезпечне зростання світових авіаперельотів, і стає зрозуміло, як вірус, який колись нешкідливо циркулював серед кажанів Південно-Східної Азії, нині заразив майже 2 мільйони людей, завдав численних страждань людям та зупинив економіку й діяльність громад у всьому світі. В появі пандемії є рука людини», — підкреслюють вчені.

Дослідження відзначає, що дикі тварини переносять близько 1,7 млн невідомих типів вірусів, кожен з яких потенційно може стати наступною «хворобою Х» — навіть більш руйнівною для людства, ніж коронавірус. Більше того, нові пандемії можуть траплятися частіше і вбиватимуть більше людей.

Вчені пропонують три головні умови, за яких подолання наслідків поточної пандемії коронавірусу не посилюватиме ризики схожих криз у майбутньому.

По-перше, необхідно забезпечити посилення екологічних норм та природоохоронної діяльності, тоді як спокуса тимчасового їх послаблення задля відновлення економіки може стати «субсидією» для майбутніх пандемій. По-друге, має бути створена єдина система охорони здоров’я та довкілля через зв’язок між здоров’ям людей, тварин і рослин. По-третє, необхідно мобілізувати міжнародні фінанси для посилення охорони здоров’я і проведення медичних досліджень.

Дослідження підкреслює, що попри величезну ціну таких змін, негативні наслідки через відмову від них можуть виявитися значно дорожчими.