Комітет Ради підтримав законопроєкт, який дозволить звільнити директора НАБУ Ситника

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Комітет Верховної Ради з правоохоронної діяльності підтримав законопроєкт про неможливість корупціонерам працювати в антикорупційних органах. Про це повідомив автор законопроєкту депутат від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко у Facebook.

За словами Гончаренка, закон дозволить звільнити директора НАБУ Артема Ситника як особу, яку внесли до національного реєстру корупціонерів.

Згідно із законопроєктом, однією з підстав звільнення директора НАБУ з посади є притягнення його до адміністративної відповідальності за корупцію. Нагадаємо, у грудні 2019 року Артема Ситника внесли в реєстр корупціонерів.

Комітет рекомендує Раді прийняти цей законопроєкт у першому читанні.

Справа Ситника

Очільника НАБУ підозрювали в тому, що він не задекларував елітний відпочинок, який йому оплачували треті особи. Йому закидали, що кілька років поспіль директор НАБУ проводив час на елітній базі відпочинку на Рівненщині. Оплачував відпочинок Ситника Микола Надейко. Саме він розповів прокуратурі про ці факти.

За словами Надейка, за період з 2017 до 2019 року голова НАБУ відпочив там 5 разів. За кожен відпочинок було заплачено в середньому близько 100 тисяч гривень. Оплату цілком на себе брав Надейко, який видавав гроші не тільки на проживання в готелі, а й на їжу та дорогі розваги.

У травні Державне бюро розслідувань розпочало кримінальне провадження стосовно директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника.

У вересні 2019 року Сарненський суд Рівненської області визнав Ситника винним у порушенні встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків (ч. 1 ст. 172-5 Кодексу України про адмінправопорушення) та оштрафував на 3 400 гривень.