Трамп вважає, що Китай намагається усунути його від влади за допомогою коронавірусу

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Трамп вважає, що Китай намагається усунути його від влади за допомогою коронавірусу

The White House / Flickr

Президент США Дональд Трамп вважає, що китайська політика щодо коронавірусу є доказом планів Пекіна не допустити його повторного обрання на виборах у листопаді. Китай спростовує це звинувачення.

Про це повідомляє Reuters.

В інтерв’ю виданню Трамп поклав на Китай відповідальність за пандемію коронавірусу, яка призвела до глибокої економічної кризи в США, що загрожує його можливості виграти прийдешні президентські вибори.

«Китай зробить усе можливе, щоб я програв цю гонку», — сказав Трамп.

На переконання американського лідера, якого звинувачують у бездіяльності на ранніх етапах пандемії, за наслідки поширення коронавірусу відповідає саме Китай. Трамп також вважає, що Пекін прагне добитися перемоги його опонента Джо Байдена, аби зменшити тиск Америки на торгові й політичні відносини з Китаєм.

«Я можу зробити багато чого», — зауважив американський президент, але не пояснив, що саме має на увазі.

Як зазначає видання, Китай спростовує цей закид.

«Вибори президента США — це внутрішня справа, у нас немає інтересу втручатися в неї», — повідомили у Міністерстві закордонних справ Китаю.

  • Між Китаєм і США триває так звана торгова війна — після приходу Дональда Трампа в Білий дім країни підвищують тарифи на імпорт товарів один одного. У липні 2018 року США запровадили 25-відсоткові збори для 818 найменувань китайської продукції. У кінці серпня список доповнили 279 найменуваннями товарів. Китай у відповідь запровадив аналогічні мита на 659 груп товарів зі США. Президент США Дональд Трамп звинувачує Китай у «нечесних торгових практиках». Він запроваджує загороджувальні барʼєри для іноземних товарів, оскільки вважає, що це допоможе американським виробникам. Пізніше країни почали вводити двосторонні мита майже кожні два місяці.
  • У США розглядають декілька можливих «варіантів відповідальності» для Китаю через поширення коронавірусу на ранньому етапі.
  • Президент США Дональд Трамп заявив, що «ніколи навіть не думав» про відтермінування президентських виборів 2020 року.