«Ви загралися»: Поліція порушила справу після рішення влади Черкас послабити карантин. Мер відреагував

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Поліція розпочала кримінальне провадження через ухвалене виконавчим комітетом Черкаської міськради рішення про послаблення карантинних обмежень. Про це повідомляє пресслужба поліції.

У поліції наголосили, що виконком відмовився скасувати своє рішення, незважаючи на те, що воно суперечить постанові уряду від 11 березня про карантин. «Керівництво міської ради зухвало ігнорує вимоги уряду та свідомо в період пандемії наражає на небезпеку містян і жителів області», — заявили в поліції.

Кримінальне провадження розпочали за ст. 325 ККУ — порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням.

Також правоохоронці у складі мобільних груп проводитимуть розʼяснення серед малого та середнього бізнесу, а в разі ігнорування заборони на карантин притягатимуть до адмінвідповідальності.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков розкритикував рішення влади Черкас, зокрема мера Анатолія Бондаренка.

«Пане голово міста Черкас, ви загралися! Припиніть ризикувати здоровʼям і життям людей заради політичних ігор! Реагування буде жорстким!» — заявив Аваков у Twitter.

Також рішення черкаської влади розкритикував міністр охорони здоров’я Максим Степанов, наголосивши, що це «може призвести до катастрофічних наслідків».

«Те, що вчора відбулося в Черкасах [...], це все може звести нанівець всю ту роботу, яка була пророблена протягом півтора місяця. Це може призвести до катастрофічних наслідків. Звісно, діям місцевої влади буде надана відповідна оцінка, в тому числі правоохоронних органів. Я категорично засуджую такі дії, тому що поставлено під загрозу життя та здоров’я людей», — заявив міністр на брифінгу.

Мер Черкас Анатолій Бондаренко пояснив рішення про послаблення карантину тим, що так «установили соціальну справедливість». Він вважає, що підприємців поставили в нерівні умови. При цьому каже, що «постанови уряду — це не закони та не Конституція України».

«Ми не скасували карантин, ми тільки помʼякшили, фактично ми відновили соціальну справедливість і розвантажили такий великий магазин як «Епіцентр». Там надзвичайно велике скупчення людей, а поряд є багато будівельних магазинів, які також будуть працювати з дотриманням санітарних умов. Перукарні та інші салони, давайте говоритимемо чесно, в нашій країні працювали [...] тільки зрозуміло, що за записом», — розповів Бондаренко в ефірі ТСН на «1 + 1».

У Черкаській області станом на ранок 1 травня зафіксували 296 випадків коронавірусу, з них 112 — у Черкасах.