Нацбанк: Економіка України у другому кварталі 2020 року впаде на 11%

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Згідно з Інфляційним звітом Національного банку, через карантин і скорочення глобального попиту ВВП України в другому кварталі 2020 року впаде на 11%.

Зменшення ділової активності, зниження споживання послуг і втрата роботи населенням уже вплинули на спад економічного зростання, а скорочення глобального попиту вразило експортні можливості країни.

Нацбанк вважає, що зростання економіки почнеться після зняття карантинних заходів. «Збільшення урядом бюджетних витрат на подолання кризи та заходи НБУ щодо підтримки позичальників і кредитування бізнесу дозволять зменшити негативний вплив пандемії на економіку», — заявили в НБУ.

Рівень безробіття в другому кварталі виросте до близько 12%. За оцінкою НБУ, показник ґрунтується на результатах соцопитувань щодо кількості людей, які втратили роботу, та спаді реального ВВП.

Нацбанк очікує, що рівень безробіття поступово повернеться до докризових 8—9% на початку 2021 року, а зарплати знову будуть рости. На це вплине запуск бізнесу і підприємств, які зупинили діяльність на тлі пандемії.

Рівень споживання послуг повністю відновитися, а приватне споживання в 2021-му та наступному році буде рости на 5—7%.

За прогнозами Нацбанку, загалом українська економіка скоротиться на 5% у 2020 році, але відновить зростання в 2021 році на рівні 4%.