У Польщі колишні президенти та прем’єри країни закликали громадян не голосувати на цих виборах

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Колишні президенти та премʼєр-міністри Польщі, серед яких Броніслав Коморовський та Лех Валенса, заявили, що бойкотуватимуть майбутні президентські вибори у тій формі, в якій вони відбуватимуться цього разу, і закликали громадян вчинити так само. Про це повідомляє Rzeczpospolita.

«Ми не будемо брати участь у псевдовиборах, і сподіваємося, що кандидати та виборці, які дотримуються Конституції й занепокоєні демократичним майбутнім Польщі, вчинять так само», — йдеться у відкритому листі, опублікованому на сайті фонду Civic Development Forum, який очолює колишній віцепрем’єр Лєшек Бальцерович.

Вони наголосили, що вибори повинні відбуватися відповідно до положень Конституції й не викликати сумнівів. Крім того, вважають колишні очільники країни, вибори під час пандемії створюють надзвичайну ситуацію, що становить загрозу для життя та здоровʼя громадян.

«Вони не гарантують, що всі виборці отримають виборчі бюлетені. Вони створюють можливість незаконного голосування за інших. Вони не забезпечують таємницю голосування. Вони заважають громадянам ефективно контролювати справедливість виборів», — заявили в листі.

  • У Польщі Сейм підтримав пропозицію керівної партії «Право та справедливість», згідно з якою президентські вибори 2020 року через карантин мають проводитися заочно — шляхом голосування поштою у встановлений законом термін, 10 травня.
  • Згідно з проєктом, голосування відбуватиметься безперервно з 6 ранку до 20 вечора. Протягом цих годин виборці — самостійно або через іншу особу — повинні вкинути конверт (із карткою для голосування та підписаною декларацією про особисте та таємне голосування) у спеціально підготовлену для цього поштову скриньку в комуні, де їх відображено у списку виборців.