ВООЗ назвала Білорусь одним з лідерів за поширенням COVID-19 у Європі. У Лукашенка кажуть, що все під контролем

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Білорусі темп приросту нових випадків коронавірусу є одним з найвищих у Європейському регіоні під наглядом Всесвітньої організації охорони здоров’я. Про це в інтерв’ю TUT.BY заявив представник ВООЗ в Білорусі Батир Бердикличев.

За його словами, за даними МОЗ, у країні спостерігають стійке зростання кількості нових випадків протягом більше ніж місяця.

«Розвиток епідемії багато в чому залежить від вжитих заходів у відповідь у масштабах країни. При збереженні наявної ситуації ми, швидше за все, будемо змушені спостерігати подальше збільшення нових випадків», — наголосив Бердикличев.

У ВООЗ називають причиною швидкого розвитку епідемії в Білорусі відсутність адекватних заходів фізичного дистанціювання. Тому організація рекомендує Білорусі скасувати масові заходи, призупинити роботу другорядних підприємств та організацій, запровадити дистанційне навчання та роботу і мінімізувати соціальні контакти.

У Білорусі влада не вводила жорстких карантинних обмежень через коронавірус — досі продовжують працювати навчальні заклади, магазини, також не скасували масові заходи.

У той же час, у МОЗ заявили, що ситуація з коронавірусом у Білорусі контрольована. «За результатами епідеміологічного розслідування виявлено та ізольовано понад 30,5 тисячі контактних осіб як потенційних джерел поширення інфекції, за половиною з них меднагляд уже завершено. Це дозволило запобігти сотням нових випадків зараження», — заявила заступниця міністра Олена Богдан.

Наприкінці квітня ВООЗ уже закликала уряд Білорусі запровадити обмежувальні заходи, щоб сповільнити поширення коронавірусу. Але президент країни Олександр Лукашенко називає пандемію «масовим психозом».

  • За даними Інституту Гопкінса, в Білорусі станом на 2 травня кількість інфікованих коронавірусом — 15 828 людей, померли 97 пацієнтів.
  • Раніше Лукашенко заявляв, що у країні немає необхідності вводити карантин. На його думку, через те що у кожної людини по-своєму протікає захворювання на коронавірус, у Білорусі діють «за ситуацією».