Після повернення Кім Чен Ина на кордоні між Кореями відбулася стрілянина

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Після повернення Кім Чен Ина на кордоні між Кореями відбулася стрілянина

Xiquinho Silva / Flickr

Наступного дня після першої публічної появи диктатора Північної Кореї Кім Чен Ина, який надовго зник і вважався хворим або навіть мертвим, у демілітаризованій зоні на кордоні між двома Кореями сталася перестрілка.

Про це повідомляє Yonhap.

Близько восьмої ранку південнокорейські військові у прикордонному місті Чхорвон почули постріли і знайшли кілька кульових отворів на стіні біля блокпосту. У відповідь південнокорейські військові зробили 20 пострілів у напрямку північнокорейських.

Згодом від Північної Кореї офіційно зажадали пояснень, але відповідь не надійшла. Інформації про втрати з обох сторін немає.

Згідно з висновком військових, які вивчають обставини інциденту, ранкові постріли з північнокорейської сторони не є умисною провокацією, оскільки на їхньому боці в той час відбувалася зміна караулу. Також не було помічено жодної військової активності з боку Північної Кореї.

Влада Південної Кореї заявила про порушення двостороннього перемир’я, укладеного в 2018 році, і закликала Північну Корею дотримуватися його. Згідно з домовленостями обидві Кореї мають утримуватися від ворожих дій одна проти одної.

Зазначається, що цей випадок — перший з 2017 року, коли північнокорейські військові стріляли по одному зі своїх солдатів, який намагався втекти до Південної Кореї.

  • Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин, якого не бачили останні 20 днів, 1 травня був присутній на церемонії завершення будівництва з виробництва добрив у місті Сунчхон.
  • Лідер КНДР не зʼявлявся на публіці з 11 квітня. Ходили чутки, нібито йому зробили операцію, повʼязану із серцево-судинною системою. Згодом CNN повідомив, що США перевіряють дані розвідки про те, що стан здоровʼя Кім Чен Ина нібито погіршився після операції.
  • На тлі цих повідомлень японська газета Yomiuri написала, що Північна Корея з кінця минулого року на випадок екстрених ситуацій готує на зміну Кім Чен Ину його молодшу сестру Кім Йо Чжон.