Daily Telegraph: Розвідка 5 країн звинувачує Китай у знищенні доказів спалаху COVID-19

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Розвідки США, Австралії, Нової Зеландії, Канади і Великої Британії (альянс «Пʼяти очей») звинувачують Китай у тому, що вони приховували будь-яку інформацію про коронавірус, а лікарів змушували мовчати або «зникати». Про це повідомляє Daily Telegraph із посиланням на дані закритої 15-сторінкової доповіді, яку підготував альянс.

Китайську сторону також звинуватили в тому, що вона знищила докази наявності коронавірусу в лабораторіях. Вченим, які працювали над вакциною від COVID-19, нібито не давали біоматеріали.

Також у доповіді йдеться, що Китай ще на початку грудня 2019 року мав докази передачі COVID-19 від людини до людини, але 3 січня 2020 року нібито наказав знищити зразки коронавірусу й не публікувати інформацію про нього.

У документі також говориться про групу вчених під керівництвом Ши Чженлі з Уханьського інституту вірусології. У 2013 році дослідники аналізували зразки фекалій кажанів-підковиків у печері в провінції Юньнань. Пізніше зʼясувалось, що як мінімум 1 із приблизно 50 вірусів, виявлених вченими в цих зразках, на 96% генетично схожий з вірусом SARS-CoV-2, який спровокував пандемію COVID-19.

  • Китайська влада відмовила експертам ВООЗ в участі в розслідуванні виникнення коронавірусної інфекції.
  • Президент США Дональд Трамп заявив, що в нього є докази, які дають йому «високий ступінь впевненості» в тому, що коронавірус виник у лабораторії в китайському місті Ухань. Напередодні розвідка США наголосила, що коронавірус нового типу не є штучним чи генетично модифікованим.
  • США вже звинувачували Китай у приховуванні інформації про коронавірус. У відповідь Китай заявляв, що вірус могли завезти американські військові, а потім казав, що SARS-CoV-2 виник в Італії.