Мер Черкас оголосив про обмеження карантину задля «соціальної справедливості». Два місяці тому він виступав за жорсткі заходи

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Мер Черкас оголосив про обмеження карантину задля «соціальної справедливості». Два місяці тому він виступав за жорсткі заходи

УНІАН

Карантин у Черкасах не зняли, а обмежили, аби прирівняти умови для підприємців і «відновити соціальну справедливість». Про це заявив міський голова Анатолій Бондаренко, якого звинувачують у незаконному скасуванні карантину, повідомляє «Громадське Радіо».

За словами Бондаренка, у Черкасах складна економічна ситуація і підприємці ризикують втратити свій бізнес.

«Ми не зняли карантин, ми обмежили і прирівняли до рівних умов всіх підприємців», — пояснив він.

Міський голова також відмежувався від прийняття рішення про послаблення карантину, оскільки знаходився «у відпустці за власний рахунок», тож головуючим на засіданні був його заступник, який і поставив під рішенням свій підпис.

«Велюри», «Епіцентри» і все інше працюють, а прості підприємці не працюють... Ми відновили соціальну справедливість і поставили у рівні умови всіх жителів нашого міста», — підтримав рішення про послаблення карантину Бондаренко.

Варто зазначити, що менше двох місяців тому черкаський мер висловлював зовсім інше бачення боротьби з пандемією коронавірусу і виступав за жорсткі карантинні заходи китайського зразка.

У своєму зверненні він виправдовував закриття бізнесу і обмеження пересування у міському просторі, просив батьків залишити вдома своїх дітей і закликав підприємців припинити роботу.

«Звертаюся до працівників правоохоронних органів: друзі, на вас на сьогоднішній день покладається левова частка всіх тих заходів, які ми розробили… Я попросив би вас жорсткіше діяти в даній ситуації. Час настав, тому що, на жаль, та демократія, яка відбувається зараз, вона ні до чого гарного не приведе», — говорив Бондаренко 14 березня.

  • Міська рада Черкас із 1 травня послабила карантин. Рішення ухвалили у звʼязку з численними зверненнями підприємців, які зазнають величезних збитків. Відчиняться парки та літні майданчики ресторанів, салони краси, майстерні.
  • Пізніше стосовно мера міста порушили кримінальну справу, а міністр МВС Арсен Аваков заявив, що Бондаренко «загрався».
  • Президент Володимир Зеленський попередив Бондаренка та очільників українських міст про відповідальність за дострокове послаблення карантину, передавши «полумʼяний привіт» від МВС та СБУ.
  • Згодом Бондаренко розповів про «погрози з Офісу президента» та чому послабили карантин попри рішення уряду.
  • Мери Львова та Івано-Франківська висловили підтримку своєму колезі — міському голові Черкас Анатолію Бондаренку.