США обвинувачують Китай у пандемії коронавірусу і приховуванні даних про спалах. Пекін підготував контраргументи

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
США обвинувачують Китай у пандемії коронавірусу і приховуванні даних про спалах. Пекін підготував контраргументи

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

США та Китай продовжують взаємні обвинувачення щодо відповідальності за спалах коронавірусу, який завдав нищівного удару по світовій економіці та призвів до тяжких соціальних наслідків. У той час як Вашингтон намагається сконцентруватися на обвинуваченнях у приховуванні Китаєм небезпеки у перші дні епідемії, Пекін розгорнув пропагандистські зусилля проти Америки, щоб відволікти увагу від власних невдалих рішень.

Про це повідомляє CNN.

Видання розібрало головні обвинувачення, якими обмінюються Вашингтон і Пекін. Вони тісно сплетені та містять конспірологічні теорії.

У неділю держсекретар США Майкл Помпео заявив, що існують «жахливі докази» походження коронавірусу з лабораторії китайського міста Ухань, але не розкрив їх. У відповідь державне видання Китаю Global Times звинуватило Помпео в «безпідставних звинуваченнях».

«Якщо Помпео сказав, що його твердження підкріплені «жахливими доказами», йому слід продемонструвати ці так звані докази світові, й особливо — американській публіці, яку він так довго намагається обдурити… Правда в тому, що Помпео не має жодних доказів, а в недільному інтерв’ю він блефував», — йдеться у публікації.

МЗС Китаю не оголошує офіційну позицію з цього приводу.

Учені світу засудили конспірологічні теорії щодо рукотворної природи коронавірусу та вказали на наукові докази його природного походження. Зі свого боку Пекін мобілізував пропагандистські зусилля проти США, звинувачуючи Вашингтон у спробі перекласти на Китай відповідальність за пандемію і відкидаючи обвинувачення щодо приховування епідемії на перших етапах.

Так, 30 квітня державне інформаційне агентство Xinhua опублікувало анімаційний ролик, в якому звинуватило у спалаху інфекції США. У Twitter відео набрало близько двох мільйонів переглядів.

Сьогодні Global Times звинуватило Вашингтон у «безпрецедентній пропагандистській війні» та «спробі перешкодити глобальним зусиллям у боротьбі з пандемією коронавірусу».

«Поки тривають президентські кампанії у США, адміністрація Трампа запровадила стратегію, спрямовану на те, щоб відвернути увагу від некомпетентності, яку вона сама продемонструвала у боротьбі з пандемією. Зрозуміло, що їхня мета — звинувачувати у пандемії Китай, визначаючи країну як джерело коронавірусу», — йдеться в публікації.

Офіс керівника Національної розвідки США у четвер оголосив, що «розвідувальна спільнота також погоджується з широким науковим висновком, що коронавірус не був створений або генетично модифікований людьми». Коли держсекретарю США Майклу Помпео пригадали цей висновок у недільному інтерв’ю, він відповів, що не має причин не довіряти розвідці, хоча раніше в цьому ж інтерв’ю говорив, що найкращі фахівці вважають вірус рукотворним, і він їм довіряє.

Китайські посадовці та державні видання неодноразово наголошували на тому, що однозначного висновку про природу коронавірусу досі немає, і при цьому висували власні необґрунтовані твердження про те, що він походить не з Китаю. Зокрема речник МЗС Чжао Ліцзян ще у березні поширив конспірологічну теорію про американське походження вірусу, який до Китаю доставили військові.

Найбільше від китайської пропаганди дісталося держсекретарю США. Минулого тижня китайський державний телеканал CGTN звинуватив Майкла Помпео в поширенні «політичного вірусу», а видання Компартії Peopleʼs Daily заявило, що риторика цього посадовця завдасть США «колосальні моральні збитки».

Сьогодні Global Times звинуватили Помпео в «недотриманні професійних стандартів, яких очікують від головного дипломата» і «втраті моральних орієнтирів».