Спецслужби США попередили про можливе втручання Росії у вибори президента. Назвали вісім сценаріїв

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Спецслужби США попередили про можливе втручання Росії у вибори президента. Назвали вісім сценаріїв

Chip Somodevilla/Getty Images

Міністерство національної безпеки США і ФБР на початку цього року розіслало американським штатам меморандум, в якому попереджає, що Росія може втручатися у президентські вибори в 2020 році, зокрема, таємно консультуючи політичних кандидатів. Про це повідомляє Associated Press з посиланням на документ під назвою «Можлива російська тактика напередодні виборів в США 2020 року».

У документі від 3 лютого детально описали тактику, яку Росія може використовувати для втручання у вибори в цьому році. У ній йдеться про вісім можливих методів втручання — рівень їх загрози оцінюється як «високий» і «помірний».

При цьому, в документі не вказані конкретні кандидати, яких Росія планує підтримувати. Меморандум підготували ще до спалаху коронавірусу, тому в ньому не відобразили вплив пандемії на російську тактику.

Серед високих загроз — ймовірність хакерської атаки і витік інформації, як це сталося в 2016 році, коли електронні листи передвиборного штабу кандидата від Демократичної партії Гілларі Клінтон були вкрадені російськими військовими хакерами і опубліковані WikiLeaks.

Інші високі загрози — Росія може використовувати контрольовані державою медіа чи використовувати економічні і ділові важелі, а також просувати свої інтереси через фейкові акаунти у соцмережах.

До помірних загроз віднесли можливі маніпуляції з базами даних виборців та системами підрахунку голосів, а також фінансову підтримку політичним кандидатам або кампаніям.

Можливість того, що Кремль може таємно консультувати кандидатів чи компанії, також описують як помірну загрозу.