МОЗ оголосив про «суттєві зміни» медреформи

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Міністерство охорони здоров’я планує змінити медреформу підвищенням фінансування лікарень і зарплат медпрацівникам. Про це заявив голова міністерства Максим Степанов на урядовому брифінгу 5 травня.

За словами міністра, медреформа означає звільнення близько 50 тис. медпрацівників і закриття 332 лікарень через дефіцит фінансування.

«Ми не допустимо цієї несправедливості! Це не означає, що ми збираємося згортати реформу. Навпаки, її треба реалізовувати, але суттєво змінивши, враховуючи українські реалії та виправивши допущені при її плануванні помилки», — сказав він.

Степанов запевнив, що медреформа у зміненому вигляді передбачатиме поліпшення якості та доступності медичних послуг. При цьому МОЗ терміново готує зміни до деяких нормативно-правових актів, за якими лікарні, що надають спеціалізовану та високоспеціалізовану медичну допомогу, отримають фінансування не менше, ніж в 2019 році.

За словами міністра, з 1 червня за Державною програмою медичних гарантій будуть додатково фінансуватися пакети первинної та екстреної допомоги, гострого інфаркту, гострого інсульту та 4 пакети для лікування коронавірусу.

Степанов підкреслив, що для підвищення зарплат потрібні додаткові 11 млрд грн, які нададуть з 1 липня цього року.

  • Карантин триватиме до 22 травня, але з 11 травня знімають декілька обмежень. У регіонах України з найбільшою кількістю хворих на коронавірус після послаблення карантину з 11 травня почнуть вводити «адаптивний карантин».