У Німеччині видано ордер на арешт російського хакера з групи Fancy Bear за атаку на Бундестаг

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Федеральна прокуратура Німеччини видала ордер на арешт російського 29-річного хакера Дмитра Бадіна, якого звинувачують у зламі компʼютерної системи Бундестагу у 2015 році.

Про це повідомляють Suddeutsche Zeitung і Deutsche Welle.

За даними прокурорів, Бадін брав участь у скоординованій атаці на внутрішні мережі Бундестагу та викрав 16 Гб даних. Для Німеччини це був найбільший злочин такого роду. Через атаки мережу довелося відключити для безпеки на кілька днів.

Найімовірніше, хакер перебуває на території Росії. Оскільки він може бути працівником Головного розвідувального управління РФ (ГРУ), його видача малоймовірна.

Бадіна також розшукує ФБР за втручання у вибори США у 2016 році. Він оголошений в міжнародний розшук як член російської групи хакерів Fancy Bear (імовірно, військова частина 26165 підрозділу військової розвідки ГРУ). За даними Вашингтону, він причетний до атак на сервери Демократичної партії США, Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA), Організації з заборони хімічної зброї.

  • У квітні 2018 року Бадін опинився у списку працівників ГРУ, яким влада США офіційно висунула звинувачення у втручанні в президентські вибори 2016 року. Бадін був вказаний як координатор атак.
  • Пізніше були названі імена ГРУшників, а ФБР показало їхні фото. Журналісти знайшли адреси цих хакерів у Москві. Вони прописані в будинках Міноборони.