Фонд, який збирав гроші на боротьбу з коронавірусом, належить Борису Бауму. Він повʼязаний з ОП і великим російським бізнесом

Автор:
Марія Жартовська
Дата:
Фонд, який збирав гроші на боротьбу з коронавірусом, належить Борису Бауму. Він повʼязаний з ОП і великим російським бізнесом

Пресслужба президента України

Один з двох фондів, які за сприяння Офісу президента (ОП) збирали і розподіляли гроші меценатів для боротьби з коронавірусом, належить підприємцю Борису Бауму. Він повʼязаний з ОП і великим російським бізнесом. Згідно з даними YouControl, Баум очолив благодійний фонд «Прайм» у розпал пандемії — 5 квітня, а вже наступного дня став його кінцевим бенефіціаром.

ОП підключив «Прайм» до кампанії зі збору коштів після того, як інший фонд — «Корпорація Монстрів» (КМ) заявив про вихід з кампанії. Цю заяву КМ зробив у той же день, коли Баум очолив «Прайм» — 5 квітня. Залишки грошей на своїх рахунках КМ перевів «Прайму». Цю інформацію «Бабелю» підтвердила керівник КМ Катерина Ножевнікова.

«На момент, коли президент вирішив, який фонд буде наступним [збирати гроші], у нас на рахунку з [зібраних] 380 мільйонів гривень залишилося 22,5 мільйона, цю суму ми перевели «Прайму», — розповіла вона. Ножевнікова уточнила, що пізніше з цих 22 мільйонів КМ брав гроші, щоб закрити попередні контракти із закупівлі медобладнання і респіраторів. В результаті у «Прайму» мало залишитися близько 15 мільйонів гривень.

Раніше заступник голови ОП Кирило Тимошенко повідомив, що всього Фонд з ліквідації наслідків COVID-19 зібрав понад 374 мільйони гривень. Він не деталізував, які саме організації збирали гроші. За інформацією джерел «Бабеля», рівно 50 мільйонів гривень із загальної суми пройшли через рахунки «Прайму», інші зібрав КМ.

Щоб уточнити деталі та умови співпраці «Прайму» з Офісом президента, ми звʼязалися з Борисом Баумом. Почувши запитання, він послався на зайнятість і попросив передзвонити завтра (6 травня). В офісі фонду «Прайм» нам відповіла дівчина Ольга. Як і Баум, почувши питання, вона пообіцяла відповісти завтра.

Також питання про умови роботи ОП з «Праймом» і Баумом ми відправили Кирилу Тимошенку. Напередодні, на зустрічі з журналістами він говорив, що Баум, як волонтер, допомагав Офісу президента боротися з пандемією коронавірусу. До моменту виходу новини Тимошенко на питання не відповів.

Баум довго жив у Латвії. Він багато років працював топменеджером у структурах російсько-української групи VS Energy. Один із власників компанії — член Ради федерації РФ і спецпредставник Володимира Путіна Олександр Бабаков. Також Баум входив до наглядової ради Нікопольського заводу феросплавів Віктора Пінчука та Ігоря Коломойського, партнером яких була VS Energy.

За даними Bihus.Іnfo, у владу Баума привів голова фракції «Слуга народу» Давід Арахамія. За його словами, Баум в минулому керував казино. Очевидно, завдяки цьому досвіду Баум став одним з ідеологів закону про гральний бізнес і фактично курує цю тему від ОП. За словами Тимошенко, до Баума у влади є «довіра» і його хотіли б бачити на чолі нового державного органу — Комісії з розвитку і регулювання азартних ігор.

Раніше в ЗМІ розгорівся скандал навколо постачання в Україну з Китаю гуманітарної допомоги для боротьби з коронавірусом. Офіс президента звинуватили в тому, що він не надав прозору звітність про закупівлі обладнання та засобів захисту, не показав перелік меценатів та бізнесменів, які були залучені до цього процесу. У відповідь Тимошенко опублікував «оперативний звіт» з окремими цифрами, які стосувалися боротьби з пандемією в Україні.