Сенат Польщі відхилив голосування на виборах президента по пошті

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Сенат Польщі (верхня палата парламенту) відхилив законопроєкт правлячої партії «Право і справедливість», згідно з яким президентські вибори 2020 року через карантин мали б проводитися заочно — шляхом голосування поштою. Вибори в країні заплановані на 10 травня. Про це повідомляє DW.

Опозиція, яка займає понад половину місць у Сенаті, виступає за перенесення виборів. Опозиційні депутати допускають, що пошта не зможе доставити бюлетені всім 30 млн виборців вчасно. Законопроєкт передбачає можливість перенесення виборів на 17 або 23 травня.

Згідно з конституцією Польщі, Сенат має право відхилити будь-який законопроєкт, переданий Сеймом. Зараз закон знову повернеться до Сейму, який може відхилити позицію Сенату абсолютною більшістю голосів. Більшість місць у Сеймі займає «Право і справедливість». Голосування депутатів по документу очікується в найближчі дні.

Кандидатом від правлячої партії на президентських виборах є нинішній глава держави Анджей Дуда, він лідирує за результатами соцопитувань.

  • Закон, прийнятий 6 квітня Сеймом, передбачає, що перший та можливий другий тур президентських виборів у 2020 році відбуватиметься лише заочним голосуванням.
  • Голосування триватиме від 6:00 до 20:00. Протягом цих годин виборці повинні вкинути конверт (із карткою для голосування та підписаною декларацією про особисте та таємне голосування) у спеціально підготовлену для цього поштову скриньку в комуні, де їх відображено у списку виборців.
  • Колишні президенти та премʼєр-міністри Польщі, серед яких Броніслав Коморовський та Лех Валенса, заявили, що бойкотуватимуть майбутні президентські вибори у тій формі, в якій вони відбуватимуться цього разу, і закликали громадян вчинити так само.