Міністр обіцяє, що медики отримають 300% зарплати «найближчим часом». В регіони гроші перерахували ще у квітні

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Міністр обіцяє, що медики отримають 300% зарплати «найближчим часом». В регіони гроші перерахували ще у квітні

УНІАН

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що до 8 травня регіони мають відзвітувати щодо кожної лікарні по виплаті 300% зарплати за березень медикам, які працюють з хворими на коронавірус. Про це він заявив на брифінгу.

Він наголосив, що отримати 300% за березень мали всі без винятку медики за роботу з коронавірусними пацієнтами, незалежно від того, скільки вони пропрацювали з хворими. МОЗ перерахував кошти в регіони ще в середині квітня.

Після чисельних скарг з регіонів про невиплату міністр провів селекторну нараду із заступниками голів облдержадміністрацій та керівниками департаментів охорони здоров’я.

«Скажу відверто: я був шокований тим, що вони почали розповідати. Вони почали шукати якісь коми: «А там ми рахували по такій постанові, а там рахували по такому наказу Мінсоцполітики». І ще набір відмовок, чому вони не перерахували в повному обсязі, а чому порахували за відпрацьований час», — розповів Степанов.

Міністр заявив, що медики отримають зарплату «найближчим часом». «Ми вам це обіцяємо під особисту відповідальність всіх без виключення керівників на місцях. Бо суми, кошти перераховані в повному обсязі. Поставлене завдання до п’ятниці [8 травня] до кінця дня відзвітуватися по кожній лікарні і по кожному працівнику. МОЗ уже зібрало всі списки наших медичних працівників з кожної області, хто повинен отримати цю зарплату», — сказав Степанов.

  • В Україні станом на 6 травня коронавірус виявили у 2 551 медика.
  • Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт про збереження соціальних та економічних гарантій під час карантину. Документ передбачає доплату медикам та іншим залученим до боротьби з коронавірусом до 300% заробітної плати, а працівникам соціального захисту — до 100% зарплати.
  • 5 травня увесь колектив Вінницької районної лікарні вийшов на акцію протесту через те, що їм недоплатили за роботу з коронавірусними пацієнтами. Тоді медичні працівники обурювалися тим, що їм за квітень нарахували на картки по 86 копійок доплати до звичайної ставки, а лікарям доплатили 1,68 гривні. Згодом народний депутат «Слуги народу» Ірина Борзова пояснила, що це залишок від надбавки, який пішов окремим рахунком.
  • 21 квітня мер Києва Віталій Кличко повідомив, що київські лікарі, які працюють із хворими на коронавірус, отримали від 30 до 50 тисяч гривень зарплати за березень.