Розкрадання в сфері оборони: формальному директорові «Оптимумспецдеталь» повідомили про підозру

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру колишньому формальному директорові фірми «Оптимумспецдеталь» у несплаті податків на 49,3 млн грн та їх легалізації.

Про це повідомляє пресслужба САП.

У САП зазначили, що формальний директор є пʼятим учасником злочинної схеми з несплати податків у справі, у якій вже підозрюються керівник «Оптимумспецдеталі» Віталій Жуков і власник фірми Андрій Рогоза.

За даними слідства, в 2015 році Жуков і Рогоза залучили до схеми з постачання комплектуючих для бронетехніки без сплати податків Ігоря Волохача (був власником «Оптимумспецдеталі» і директором), Романа Чубу (пізніше став власником і директором «Оптимумспецдеталі») і Олену Іванюк (бухгалтер). У схемі використовувалися документи фірми і податкова звітність.

Рогоза купував за готівку товари для підприємств «Укроборонпрому», а після того через приватні компанії проводилися безготівкові операції. Це призводило до підвищення собівартості та можливості ухилення від податків.

  • У лютому минулого року журналісти Bihus.Info опублікували розслідування, згідно з яким син ексзаступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Олега Гладковського є одним з організаторів схем розкрадання в оборонному комплексі.
  • Згідно з розслідуванням, оборонні заводи закуповували для техніки деталі з Росії, а запчастини завозилися контрабандою без перевірки якості. Контрабанду відмивали через фірми, які перебували під контролем осіб, наближених до «Укроборонпрому». До схеми також причетні власник «Оптимумспецдеталі» Андрій Рогоза і його бізнес-партнер Віталій Жуков.
  • 30 квітня Національне антикорупційне бюро оголосило підозри шістьом особам у справі про розкрадання коштів у сфері оборони.
  • 5 травня суд призначив Віталію Жукову заставу в 5 млн гривень.