Автор «Основ сімʼї» відмовився змінювати розділи про аборти та християнство, але виправить згадки про «неповні сімʼї» і дітей-сиріт

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Автор «Основ сімʼї» відмовився змінювати розділи про аборти та християнство, але виправить згадки про «неповні сімʼї» і дітей-сиріт

Картинка з підручника «Основи сімʼї». Автор Адріан Буковинський погодився її прибрати.

Видавництво Пугач О.В.

Автор курсу «Основи сімʼї» Адріан Буковинський не виправлятиме частини про аборти, контрацепцію, дошлюбний секс і християнство. Про це свідчать відповіді Буковинського, які він надав комісії Інституту модернізації змісту освіти при МОН на зауваження експертів, які проводили антидискримінаційну перевірку курсу.

На основі відповідей Буковинського Науково-методична комісія з проблем виховання дітей та учнівської молоді ІМЗО вирішила знову рекомендувати курс до викладання у школах як факультатив. «Автором було надано обґрунтовану відповідь і доопрацьовано рукопис освітнього комплексу «Основи сім’ї», — відповіли «Бабелю» у пресслужбі ІМЗО.

Буковинський справді погодився внести деякі зміни, про які просили експерти. Але вони стосуються далеко не всіх зауважень.

Що змінять у підручнику?

Буковинський погодився уточнити поняття «сімʼя» та «шлюб», а також прибрати вираз «неповні сімʼї». Також приберуть твердження про те, що родини, де діти виховуються без рідного батька, несуть «найбільшу загрозу для суспільства».

Також автор пообіцяв виправити частини про дітей-сиріт, зробивши їх більш толерантними. Наприклад, речення про те, що від народження дитиною опікуються батьки, розширять словами «або інші особи, які турбуються і виховують вас». Багато зауважень експертів стосувалися неправильного трактування Буковинським Сімейного кодексу. Він погодився, що «не зовсім коректно сформулював основну думку» деяких статей, наприклад про державну реєстрацію шлюбу.

Що залишиться без змін?

Буковинський не виправлятиме частини про аборти. Зокрема, він відмовився збалансувати текст поглядами науковців і залишить тільки релігійний підхід до теми. Також Буковинський відмовився прибирати твердження про те, що рішення жінки перервати вагітність є «навмисним вбивством» і «свідомим і прямим убивством людської істоти». Автор курсу відповів, що його визначення «відповідає загальнобіологічним поглядам».

Спірним залишається також розділ про дошлюбні стосунки. Буковинський прибере формулювання «шкідливість дошлюбних статевих стосунків», але залишить текст про те, що це може мати негативні наслідки. Також він погодився вилучити речення «якщо хлопець і дівчина вступають в інтимні стосунки, то за цим майже завжди настає розрив відносин». Але твердження про те, що пари, які мали секс до шлюбу, частіше розлучаються, залишиться. Його доповнять дослідженнями Асоціації сексологів і сексотерапевтів України.

Розділ про контрацепцію залишиться без змін. На думку Буковинського, у молоді й так достатньо інформації про різні види контрацептивів. Він же хоче розповісти, що є безпечні методи, маючи на увазі розрахування днів плідності жінки. Вилучати твердження про те, що більшість контрацептивів є вбивством, Буковинський відмовився. «Зауваження у його основній частині є недоречним і навіть злочинним з точки зору моральності як загальнолюдської цінності», — відповів він.

Також Буковинський відмовився прибирати формулювання «традиційні духовно-моральні сімейні цінності», хоча експерти наполягали, що в законодавстві такого поняття немає. Більшість розділів про релігію теж залишаться без змін.