Усик та Ломаченко разом з Онуфрієм знялися у фільмі про російський монастир. Там вони розповідають про церкву і «один народ»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Українські боксери Олександр Усик та Василь Ломаченко знялися у документальному фільмі «Здрастуй, брате! Христос Воскрес!», який опублікований на YouTube-каналі російського монастиря «Корсунська пустинь». У фільмі, тривалість якого 40 хвилин, спортсмени розповідають про роль церкви у своєму житті, дружбу з російськими спортсменами і «один народ».

На кадрах фільм показують церковну службу у двох монастирях — у російській Корсунській Князь-Володимирській чоловічій пустині і у Києво-Печерській лаврі.

У фільмі також взяли участь російські спортсмени боксер Олександр Трубніков і боєць рукопашного стилю Олексій Назаров, а також глава УПЦ (Московського патріархату) митрополит Онуфрій та митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука (УПЦ МП).

«Не соромлюся того, що я православний. Я готовий нести всю відповідальність за це. У мене дуже багато друзів в Росії, родичі є в Росії, суперники з Росії є. З усіма дружу і підтримую стосунки. Я не можу просто перестати з ними спілкуватися, тому що мені сказали, що це країна, яка воює з нашою країною. Це не вкладається в моїй голові. По суті ми є одним народом», — розповів Ломаченко.

Усик розповів у фільмі про дружбу з Онуфрієм і пригадав випадок на свій день народження, коли до нього телефонував тодішній президент Петро Порошенко.

«Приїхав до Онуфрія на свій день народження. Мені тоді подзвонив Порошенко, він тоді ще був президентом. Але я не міг взяти трубку о шостій вечора, у мене якраз було тренування. Мені кажуть: «Так це ж президент». На що я відповів: «Якщо мене будуть бити в рингу, президент же мені не допоможе».

«Стою на службі під час Пасхи, четверту годину триває, після тренування ще так підкачує. Дивлюся на Онуфрія, він повертається, […] весь мокрий. Каже: «Бачиш, Сашенька, навіть не треба вагу зганяти». Перед боєм беру благословення, телефоную або бачуся з ним […] Коли зустрічаюся з ним, бачу, що у нього дитячі очі, наповнені духовною радістю», — розповідає Усик про Онуфрія.

Наприкінці фільму Онуфрій каже, що нам «треба пробачити один одного» і тоді будуть «братські відносини». Фільм завершується кадрами Києво-Печерської лаври.