Що відомо про лабораторію в Ухані, яку Трамп звинуватив у витоку коронавірусу. Головні факти

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Що відомо про лабораторію в Ухані, яку Трамп звинуватив у витоку коронавірусу. Головні факти

Chinese academy of sciences

Президент США Дональд Трамп і держсекретар Майк Помпео запевнили, що коронавірус, який завдав руйнівного впливу на економіку світу та призвів до смерті більш ніж 250 тис. людей, походить з лабораторії у китайському місті Ухань, де наприкінці минулого року спалахнула епідемія. Китай різко заперечив таку можливість, а наукова спільнота вказала на цілком природне походження вірусу.

CNN зібрали ключові відомості про лабораторію в Ухані. Бабель переказує головне.

Національна лабораторія біобезпеки, з якої, за словами Трампа, походить коронавірус, підпорядкована Уханьському інституту вірусології — філії державної Китайської академії наук. На сьогодні це єдина лабораторія в країні, що має найвищий рівень біологічної безпеки (BSL-4), що дозволяє працювати з інфекційними матеріалами високого ризику — тобто такими, що легко поширюються, спричинюють важкі захворювання і проти яких немає ефективного лікування. Саме такими інфекціями є вірус Ебола, чума, а також коронавіруси.

Дослідна установа була створена після спалаху тяжкого гострого респіраторного синдрому (SARS), що вдарив по Китаю та іншим азійським країнам у 2002—2003 роках. Нова лабораторія дозволяла краще підготуватися до майбутніх епідемій — її обладнання дозволяє діагностику, досліди, розробку ліків і вакцин від нових патогенів. Лабораторію побудували завдяки допомозі Франції, вона запрацювала у 2018 році і була представлена як національна гордість Китаю.

З того часу в лабораторії працює команда вірусологів під керівництвом Ши Чженлі, яка роками досліджувала коронавіруси в кажанів. У лютому цього року вона підготувала доповідь для журналу Nature, в якому резюмувала, що новий коронавірус генетично на 96% збігається з іншими коронавірусами, які вона виявила в кажанів на півдні Китаю.

Досягнення лабораторії у вивченні коронавірусів, а також сусідство з м’ясним ринком, де, за однією з версій, заразився нульовий пацієнт, породили купу чуток і конспірологічних теорій всередині Китаю на самому початку пандемії — за кілька місяців до того, як Трамп висунув свою версію зв’язку коронавірусу з уханьською дослідною установою.

За однією з ранніх чуток, кажан вкусив дослідника і заразив його коронавірусом. За іншою, нульовим пацієнтом був випускник Уханьського інституту вірусології. Конспірологічні теорії зводилися до того, що лабораторія співпрацює з китайськими військовими, які розробляють біологічну зброю, а вірус випадково потрапив назовні. Жодних підтверджень ці чутки і теорії не мали, проте вони виявились настільки популярними, що Ши Чженлі у лютому заприсяглась своїм життям у відсутності зв’язку спалаху коронавірусу з лабораторією.

У середині квітня лабораторія знов опинилась у центрі уваги через публікацію у Washington Post, в якій йшлося про слабкість безпеки установи, зі слів джерела у Держдепі США. Після цього американський уряд заговорив про можливість виникнення вірусу в лабораторії та його випадковий витік. При цьому розвідка переконувала, що вірус не є рукотворним чи генетично модифікованим. Згідно з даними розвідок Австралії, Нової Зеландії, Канади і Великої Британії, зараження коронавірусом, найімовірніше, відбулося на китайських ринках.

  • Президент США Дональд Трамп заявив, що має докази, які дають йому «високий ступінь впевненості» в тому, що коронавірус виник у лабораторії в китайському місті Ухань. Його підтримав держсекретар Майк Помпео. Напередодні розвідка США наголосила, що коронавірус нового типу не є штучним чи генетично модифікованим.
  • Розвідки США, Австралії, Нової Зеландії, Канади і Великої Британії (альянс «Пʼяти очей») звинувачують Китай у тому, що вони приховували будь-яку інформацію про коронавірус, а лікарів змушували мовчати або «зникати».
  • За даними доповіді Міністерства внутрішньої безпеки США, влада Китаю приховувала дані про кількість хворих на коронавірус і про заразність нового вірусу, щоб встигнути створити запас ліків, необхідних для реагування на нього.