Одного зі звільнених під час квітневого обміну вʼязнями відправили в СІЗО

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Шевченківський райсуд Києва заарештував на 2 місяці чоловіка, якого звільнили під час квітневого обміну вʼязнями між бойовиками «Л/ДНР» та Україною. Чоловіку загрожує до 12 років позбавлення волі за шахрайство та злам компʼютерних мереж. «Ґрати» повідомляють, що йдеться про Олександра Садовського.

Провадження проти нього відкрили у березні 2018 року, коли він був в увʼязненні на окупованій території. Його звинувачують в організованому груповому шахрайстві в особливо великому розмірі (понад 290 тисяч гривень) та несанкціонованому втручанні в роботу компʼютерів. У березні 2018 року Садовського оголосили в розшук, а в день обміну, 16 квітня, слідчий суддя Шевченківського райсуду дав дозвіл на його затримання. Після обміну Садовський перебував на обсервації, а о третій годині ранку 30 квітня його затримали.

Суд постановив заарештувати Садовського до 16 червня з можливістю вийти під заставу в 420,2 тис. грн. Його адвокат зазначив, що підзахисний залишиться в СІЗО, адже у нього немає необхідної для застави суми.

Олександр Садовський працював у Донецьку охоронцем пунктів обміну валют. Один з них 22 квітня 2014 року пограбували, при цьому загинула жінка-оператор. Розслідування почали, коли Донецьк був ще під контролем України. Тоді Садовського підозрювали в убивстві, але судили вже після того, як частина Донецької області перейшла під контроль бойовиків. Суд «ДНР» засудив його до довічного увʼязнення.

У вʼязниці «ДНР» він перебував 6 років, перед обміном 16 квітня 2020 року його помилували.

  • 16 квітня Україна завершила черговий обмін полоненими з бойовиками самопроголошених «Донецької народної республіки» та «Луганської народної республіки». Україна повернула 20 своїх громадян. Обмін відбувався на пункті пропуску «Майорське» поблизу Горлівки (Донецька область) і на блокпості «Фасад» поблизу Щастя (Луганська область).
  • Бойовикам віддали 14 осіб. При цьому до «ДНР» повернулися 10 людей (один відмовився), до «ЛНР» — 4 людини (троє відмовилися).