Астрономи знайшли найближчу до Землі чорну діру

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Астрономи знайшли найближчу до Землі чорну діру

Event Horizon Telescope Collaboration

На відстані близько 1 000 світлових років (приблизно 10 квадрильйонів км) астрономи виявили найближчу до Землі чорну діру.

Про це пише CNN.

Її знайшли в сузірʼї Телескоп. Астрономи спостерігали за системою зірок у цьому сузірʼї та помітили, що одна з зірок обертається навколо прихованого обʼєкта кожні 40 земних днів. Друга зірка розташована далі від першої зірки та знайденої чорної діри.

Учені зʼясували, що насправді вони спостерігали потрійну систему (дві зірки та чорна діра), а не просту подвійну зоряну систему. Спостереження велося з використанням телескопа MPG/ESO в Європейській південній обсерваторії (Чилі).

На думку астрономів, чорна діра HR 6819 — одна з перших знайдених дір, які не взаємодіють із навколишнім середовищем. «Невидимий обʼєкт, маса якого принаймні в 4 рази перевищує масу Сонця, може бути тільки чорною дірою», — заявив Томас Рівініус, автор дослідження і вчений Європейської південної обсерваторії.

Дослідження чорних дір, за словами вчених, допомагає розкривати долю зірок, що існували раніше. «Знаходячи і вивчаючи чорні діри, ми можемо багато дізнатися про формування та еволюцію тих рідкісних зірок, які починали своє життя з масою Сонця, або навіть у 8 разів більшою, і закінчували його вибухом наднової зірки, що залишає чорну діру», — підкреслила фахівець Європейської південної обсерваторії Маріанна Хейда.