Немає лабораторії. Науковці відповіли на пропозицію Зеленського за мільйон доларів розробити вакцину від COVID-19

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Представники Академії наук і Академії медичних наук надіслали перелік проблем, через які вони не можуть розробити вакцину від коронавірусу. Про це головний санітарний лікар Олег Ляшко розповів в інтерв’ю «Сегодня».

«Нам відповіла і Академія наук, і Академія медичних наук з певним переліком проблем, чому вони не можуть взятися за розробку вакцини проти коронавірусної хвороби. Наприклад, Академія медичних наук готова, якщо у них буде лабораторна база, яка дозволить проводити дослідження», — розповів Ляшко.

За його словами, ще до початку епідемії він разом з президентом Академії медичних наук, а також з директором Інституту епідеміології ім. Громашевського прийняли рішення побудувати лабораторію, яка буде працювати як для практичних досліджень, які зараз проводяться для коронавірусної хвороби, так і для наукових досліджень.

«Це нам дозволить зʼєднати науку і практику. Надалі ми зможемо розробляти певні діагностичні тест-системи або досліджувати ефективність лікування певними препаратами. Також буде можливість займатися розробкою імунобіологічних препаратів», — пояснив санлікар.

Ляшко додав, що на сьогодні розробка вакцин в Україні не ведеться.

  • Президент України Володимир Зеленський обіцяв тому, хто винайде вакцину або ліки від коронавірусної інфекції, щонайменше мільйон доларів.