У Держдепі заявили, що «1 + 1» та Медведчук поширювали російські фейки про COVID-19. Нацрада призначить перевірку

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Представник Державного департаменту США Джордж Кент заявив, що телеканал «1 + 1» (у програмі «Секретні матеріали») і голова політради партії «Опозиційна платформа — За життя» Віктор Медведчук поширювали російські фейки проти США про походження коронавірусу.

Під час онлайн-дискусії «Зміцнення відносин США із Східною Європою під час пандемії» Кент розповів, що Росія проводить дезінформаційну кампанію в Україні та Вірменії через підконтрольні медіа, розповідаючи про американські військові лабораторії, в яких розробляється біологічна зброя.

«Питання з українським телеканалом «1 + 1», власником якого є олігарх Коломойський. Я певен, зазвичай він має на меті виявляти дезінформацію, що надходить із Росії, і, за неприємною іронією, вони повторили російську дезінформацію щодо лабораторій. Цю історію ввів у гру в Україні Віктор Медведчук, улюблений українець Путіна, навчений у КДБ юрист, у 1970-х роках він попросив засудити свого клієнта Василя Стуса, поета й дисидента, до ГУЛАГу в Сибіру, так що люди знають, хто такий Віктор Медведчук», — сказав Кент.

На його заяву незабаром відреагував член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський. Він сказав, що Нацрада ініціює перевірку телеканалу.

Фейк про лабораторії в Україні, який активно поширюють російські ЗМІ і бойовики «ДНР», зʼявився на сайті ОПзЖ ще 15 квітня. За даними «Детектор медіа» сюжет у програмі «1 + 1» вийшов 27 квітня. В ньому розповідалося, що європейські журналісти нібито виявили понад чотири тисячі лабораторій для створення вірусу, і Пентагон нібито це підтвердив.