Чехія посилить охорону своїх дипломатів у Росії після скандалу з демонтажем памʼятника Конєву

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Чехія посилить охорону своїх дипломатів у Росії після скандалу з демонтажем памʼятника Конєву

Sean Gallup / Staff

Глава Міністерства закордонних справ Чехії Томаш Петршичек заявив, що країна планує посилити заходи безпеки для своїх дипломатів в Росії після скандалу з демонтажем памʼятника радянському маршалу Конєву. Про це Петршичек заявив в інтервʼю «РБК».

«Ми плануємо посилити заходи безпеки для дипломатів і направимо співробітників служби безпеки з нашого МЗС у чеське посольство в Москві», — наголосив глава відомства.

Петршичек розповів, що досі чеське МЗС чекає відповіді на свою ноту до Росії через акції біля чеських дипломатичних обʼєктів в Москві і Санкт-Петербурзі, повʼязані зі знесенням памʼятника.

«Ми все ще чекаємо реакції від російської влади. Ми не отримали відповіді ні з приводу інциденту в Москві, ні з приводу інциденту в Санкт-Петербурзі, де атаки зазнало наше генконсульство», — додав глава МЗС.

У Санкт-Петербурзі перед будівлею генконсульства та у Москві перед будівлею посольства Чехії пройшли мітинги. Територію посольства закидали димовими шашками.

Що сталося?

У 2019 році рада району Праги 6 ухвалила рішення демонтувати памʼятник Конєву. 3 квітня 2020 року памʼятник демонтували. Мер Праги і глава району заявили, що замість памʼятника хочуть встановити памʼятну дошку на честь бійців Російської визвольної армії. Таке рішення викликало гнів у Росії. Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу про реабілітацію нацизму, а російське МЗС заявило, що памʼятник демонтували незаконно. Рішення влади Праги також засудив президент Мілош Земан, відомий своєю проросійською позицією.

Після цього мера Праги Зденека Гржиба і двох голів празьких районів Павела Новотни (староста Ржепорʼя) і Ондржея Коларжа (староста Прага 6) взяли під держохорону.

  • Памʼятник Конєву встановили в Празі у 1980 році. Останніми роками монумент все частіше зазнавав вандалізму. Критики в Чехії вважали монумент символом радянського гніту, який проявився, зокрема, під час придушення Празької весни в 1968 році.
  • Крім звільнення Праги, у 1956 році Конєв як головнокомандувач Обʼєднаних збройних сил країн Варшавського договору керував придушенням повстання проти комуністичної влади в Угорщині. У часи зведення Берлінської стіни він очолював групу радянських військ у Німеччині.