«Слуга народу» пропонує спростити процедуру звільнення міністрів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Слуга народу» пропонує спростити процедуру звільнення міністрів

Стеценко Таїсія / УНІАН

Заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук подала законопроєкт про необхідність запровадити механізми парламентського контролю за діяльністю міністрів, що спрощують процедуру їх звільнення. Документ буде зареєстрований у Верховній Раді найближчим часом.

Про це Євгенія Кравчук повідомила у Facebook.

За словами депутатки, права звернення до Кабміну із запитами для ефективного контролю діяльності уряду недостатньо. Кравчук пропонує реалізувати в Україні процедуру інтерпеляції — права парламенту порушувати питання про відповідальність міністрів.

«Інтерпеляція використовується в багатьох європейських державах з парламентською або змішаною формами правління. Наприклад, вона популярна в сусідній Польщі. До порядку денного кожного засідання Сейму вноситься відповідний пункт — інтерпеляції і питання з поточних справ», — пояснила депутатка.

За задумом авторів майбутнього законопроєкту, процедуру інтерпеляції зможе ініціювати комітет або 45 депутатів. Далі питання має розглянути і надати свій висновок профільний комітет, після чого воно виноситься на пленарне засідання.

Якщо рішення про незадовільну роботу члена уряду набирає 226 голосів, прем’єр-міністр зобов’язаний звільнити його протягом 15 днів. Якщо він не зробить цього, парламент сам ухвалить рішення про відставку міністра. При цьому рекомендації щодо відставки міністрів оборони і закордонних справ Верховна Рада надаватиме президенту.

За словами Кравчук, депутати не можуть звільняти міністрів без участі прем’єра, оскільки це порушить баланс у парламентсько-президентській системі України.

Наразі звільнити члена уряду з ініціативи депутатів Верховна Рада може лише шляхом постанови, яка ухвалюється за такою ж процедурою, що й законопроєкт у першому читанні з прийняттям його в цілому.