«Концепція не змінюється». Наглядова рада меморіалу «Бабин Яр» виступила із заявою щодо конфлікту навколо музею

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Концепція та історичний наратив музею памʼяті жертв Голокосту «Бабин Яр» змінюватися не будуть.

Про це йдеться у заяві Наглядової ради фонду.

«Ні концепція музею, ні історичний наратив не змінювалися і не змінюються в результаті будь-яких професійних призначень. Шляхи художнього втілення ідей музею розробляються професійними співробітниками та будуть представлені на обговорення Наглядової ради та широкої громадськості до кінця цього року», — зазначено в заяві.

Також члени Наглядової ради підкреслили, що тільки після цього вони зможуть справедливо оцінити роботу художнього керівника проєкту Іллі Хржановського та його команди.

Члени Наглядової ради також заявили, що своєю участю у проєкті вони гарантують дотримання етичних і професійних норм наукового підходу при створенні меморіалу. Крім того, Наглядова рада наполягає на відновленні роботи Громадської ради фонду та закликає низку авторитетних діячів мистецтва, культури і науки, які розкритикували проєкт музею, стати членами цієї ради.

Про що йдеться?

Восени 2019 року художнім керівником Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» призначили російського режисера Іллю Хржановського. Через незгоду з цим проєкт покинула майже вся команда, включно з виконавчим директором Яною Баріновою. Вони розробляли концепцію музею.

Через пʼять місяців у вільному доступі зʼявилися фільми Хржановського з проєкту «Дау», що спровокувало новий виток скандалу. Режисера розкритикували за неетичні та негуманні метод у творчості й російський слід у проєкті. Пізніше журналісти опублікували чернетку концепції музею за версією Хржановського. Згідно з нею, відвідувачі будуть ходити по лабіринтах і переживати «шокуючі емоційні досліди», постійно роблячи етичний вибір.

У Меморіальному центрі повідомили, що режисер ще працює над концепцією, а її планують оприлюднити до кінця поточного року та представити на розгляд громадськості.