Астрономи зробили найчіткіший знімок Юпітера з «гелловінським» ефектом

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Астрономи з обсерваторії «Джеміні» на Гаваях зробили найчіткіший знімок Юпітера за допомогою орбітального телескопу «Габбл» та міжпланетної станції «Юнона».

Про це повідомляє сайт обсерваторії.

gemini.edu

Дане зображення — це поєднання чітких інфрачервоних знімків з обсерваторії, оптичних та ультрафіолетових даних «Габбла» і спостережень «Юнони», що перебуває на орбіті гігантської планети.

«Дані з «Джеміні» стали критично важливими, оскільки дозволили нам регулярно заглядати в хмари Юпітера і вивчати їх», — сказав керівник дослідної групи Майкл Вонг.

Він пояснив, що зображення планети зробили за допомогою так званого методу вдалих експозицій — великої кількості знімків з короткою витримкою, із яких потім обрали найкращі, не зіпсовані атмосферними явищами, і об’єднали в один.

За словами Вонга, ці інфрачервоні зображення суперечать даним про планету, отриманим із космосу. Такий «гелловінський» образ Юпітера, який світиться зсередини, наче гарбузовий ліхтар, пояснюється особливостями проходження інфрачервоного світла крізь атмосферні шари різної товщини на поверхні планети.

Детальне, мультихвильове зображення Юпітера зусиллями обсерваторії «Джеміні» та телескопа «Габбл» за останні роки виявилося найважливішим для вивчення даних, отриманих «Юноною», та розуміння природи вітру планети, її атмосферних хвиль та циклонів.

  • Астрономи знайшли найближчу до Землі чорну діру.
  • Космічний телескоп «Габбл» передав детальні знімки розпаду комети Atlas, яка мала зблизитися з Землею 23 травня 2020 року, але розпалася на частини під час руху до Сонця.
  • Телескоп ESO зафіксував зірку, що обертається по траєкторії розетки навколо надмасивної чорної діри в центрі Чумацького Шляху.
  • Телескопу «Габбл» виповнилося 30 років. На сайті NASA можна переглянути, що бачив телескоп у день вашого народження.