NYT: 150 млн гривень компенсації Тимошенко отримала від американської компанії Skadden

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Багатомільйонну компенсацію лідеру «Батьківщини» Юлії Тимошенко виплатила американська юридична фірма Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom.

Про це пише The New York Times.

У такий спосіб компанія врегулювала з Тимошенко судовий позов, у якому експремʼєр-міністр звинувачувала юристів у сприянні її увʼязненню. Як пише видання, Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom у 2012 році готувала звіт для української влади, у якому обґрунтовувала судовий вирок Тимошенко.

Зі звинуваченнями проти юридичної компанії Тимошенко виступила в кінці 2018 року. За даними The New York Times, вона разом з нардепом від «Батьківщини» Сергієм Власенком, найняли юридичну фірму Reid Collins & Tsai для вивчення можливості позову проти Skadden. На початку травня Тимошенко і Власенко відобразили в деклараціях, що отримали по $5,5 млн у гривневому еквіваленті через Reid Collins & Tsai.

Проти Skadden у США ведеться кримінальне розслідування. Компанію звинувачують у тому, що вона приховувала свою діяльність і отримала у 2012 році майже $5 млн від оточення тодішнього президента Віктора Януковича. На замовлення українського Міністерства юстиції компанія разом із колегами підготувала юридичний звіт про судовий процес над Юлією Тимошенко і передала його для публікації в The New York Times.

  • Улітку 2011 року Юлію Тимошенко заарештували у справі про газовий контракт із Росією і в жовтні того ж року засудили до 7 років вʼязниці. У Євросоюзі та США назвали вирок «політично мотивованим». У 2013 році Тимошенко виграла справу проти України в Європейському суді з прав людини, а в лютому 2014 року, після втечі Віктора Януковича, її звільнили.
  • У США в серпні минулого року пройшов судовий процес над колишнім радником президента Барака Обами Грегом Крейгом, який працював у Skadden і займався звітом про справу Тимошенко. Суд присяжних у Вашингтоні визнав Крейга невинним.
  • Під час судового процесу над Крейгом стали відомі деталі його роботи на уряд Віктора Януковича у 2012 році.