У Білорусі опозиція відмовилась брати участь у президентських виборах

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Білорусі опозиція відмовилась брати участь у президентських виборах

Палінчак Михайло / УНІАН

У Білорусі скасували кампанію вибору єдиного кандидата від опозиції на посаду президента. Про це повідомляє DW.

Представники пʼяти опозиційних політичних сил заявили, що оголошення і проведення виборів у розпал пандемії «неприпустимо і злочинно».

«В обставинах, що склалися, неможливо реалізувати всі закладені в праймеріз процедури і визначити єдиного кандидата», — заявили опозиціонери.

Лідери опозиції вважають, що проведення виборів під час епідемії коронавірусу свідчить про «бажання використовувати пандемію як додатковий інструмент для подальшої узурпації влади і позбавлення білорусів права голосу».

Раніше президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що у країні нема підстав для відкладання цьогорічних виборів президента. Відтак їх призначили на 9 серпня. Лукашенко, який очолює Білорусь із 1994 року, дав зрозуміти, що теж буде балотуватися на черговий термін. Це буде вже шоста президентська виборча кампанія Лукашенка. При цьому він заявив, що «народ сам повинен його просити балотуватися».

Про свій намір балотуватися також заявили депутат Олег Гайдукевич, блогер Сергій Тихановський, голова Білоруської соціал-демократичної партії (Грамади) Сергій Черечень.