Прем’єр Шмигаль розповів, коли можуть почати другий етап послаблення карантину

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Другий етап послаблення карантину в Україні можуть ввести, коли кількість хворих на коронавірус буде зменшуватися щодня протягом певного періоду. Про це розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль в «Сніданку з 1 + 1».

За його словами, щоб уникнути нового спалаху, у країні введено пʼять етапів послаблення карантину. Перший етап розпочався 11 травня, коли відкрили частину закладів і зняли деякі обмеження.

«Другий етап буде запроваджено за певних умов. Зокрема, кількість захворілих буде зменшуватися щодня протягом певного періоду. Третій етап — це розвантаження нашої медицини. Коли кількість тих, хто одужав, буде принаймні вдвічі вищою, ніж захворілих. Відповідно розвантажиться медична система», — розповів Шмигаль.

Також прем’єр пояснив, що знову по всій країні можуть ввести жорсткі карантинні обмеження тільки у випадку, якщо в половині областей почне значно зростати захворюваність.

«Ми не передбачаємо ситуації, коли може статися локдаун цілої країни. Якщо ми побачимо, що локально виникло захворювання в якомусь регіоні чи області, то буде введено локальний карантин там, де виникають такі спалахи. У тому є адаптивність карантину. Для того щоб ціла країна потрапила знову в локдаун, треба в половині областей мати колосальне зростання, треба мати перевантаження медицини», — розповів Шмигаль.

Також прем’єр додав, що поки важко прогнозувати, коли в країні відновлять транспортне сполучення, зокрема, відкриють метро. Але надіється, що це вдасться зробити до середини літа.

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко в інтерв’ю «РБК-Україна» заявив, що в Україні відкриють метро, ​​коли протягом 10 днів кількість нових випадків захворювання коронавірусом буде менше пʼяти на область.

«Метро ми передбачали відкрити на четвертому етапі, коли протягом 10 днів поспіль кількість нових, не повʼязаних між собою випадків захворювання буде менше пʼяти на область. Оскільки ми говоримо про метро, то це Київ, Харків і Дніпро. Якщо говорити про пʼять не пов’язаних випадків, то зрозуміло, що в такий ситуації епідемія остаточно йде на спад», — сказав Ляшко.