Святий престол зупинив збір коштів з вірян і ввів жорстку економію. Доходи Ватикану можуть впасти на 45%

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Пандемія коронавірусу завдала удару по фінансовому положенню Ватикану і змусила його зануритися в резервні фонди та вдатися до найсильнішої економії за весь час існування цієї теократичної держави. При цьому Папа Римський заборонив звільняти посадовців, а ватиканські холдинги з нерухомості знизили в усій Італії оренду для бізнесу, який зазнав втрат через спалах інфекції.

Про це повідомляє Reuters.

Через пандемію Святий престол запровадив режим суворої економії: щоб скоротити витрати з бюджету, скасували усі кампанії, закордонні візити та великі заходи, закрили музеї, які щороку давали близько $100 млн.

Також Франциск відклав до осені щорічний збір коштів серед вірян до фонду «Петрів гріш», який мав принести близько $60 млн для забезпечення діяльності Папи і його благодійних проєктів.

Також скоротив грошові надходження й карантин у самому Ватикані, де щороку збираються до 7 мільйонів туристів.

За підрахунком секретаріату з питань економіки, доходи Святого престолу впадуть на 25—45%, а фінансове відновлення вимагатиме кількох років. Проте папський уряд не вважає, що ситуація у Ватикані гірша за деінде.

При цьому останні 30 років Святий престол вимушений використовувати кошти «Петрового грошу» для покриття бюджетного дефіциту. У 2015 році нестача становила понад $13 млн, а в останні роки зросла до $54 млн.

До пандемії річні доходи папського уряду становили близько $293 млн.