Іспанські пари звернулися до Європарламенту через те, що не можуть забрати немовлят з українських клінік сурогатного материнства

Автори:
Костя Андрейковець, Катерина Коваленко
Дата:

Щонайменше сім іспанських пар не можуть забрати з України немовлят, народжених під час карантину в клініках сурогатного материнства. Щоб вирішити проблему вони звернулися до Європарламенту через організацію «Платформа захисту дітей, які народилися в Грузії і Україні» в Іспанії.

Про це «Бабелю» розповіла член цієї організації Іаніт Снір.

За її словами, зараз в українських клініках знаходиться семеро немовлят, яких повинні забрати в Іспанію, а також діти пар з інших європейських країн. Всі вони розміщені в різних клініках, у тому числі в BioTex, персонал якої нещодавно виклав відео з новонародженими.

Пари не можуть забрати дітей через те, що Іспанія відмовляється просити про це українське Міністерство закордонних справ. «Батьки не можуть приїхати в Україну через карантин. МЗС України може дозволити їм заїхати, але робить це тільки на прохання посольств інших країн. Іспанське посольство не хоче допомагати», — розповідає Снір. За її словами, це повʼязано з тим, що в Іспанії заборонене сурогатне материнство.

Подібна ситуація виникла в пар з Франції. Зате пари з Ірландії, Австралії та США змогли приїхати і забрати немовлят, каже жінка. Кілька днів тому сім іспанських пар теж змогли забрати дітей додому, але вони були в Україні ще до початку карантину.

Снір наполягає, що немовлята не є українськими громадянами. Згідно з договорами між іноземними парами і клініками, батьками вважаються саме замовники послуги сурогатного материнства.

Що сталося?

Клініка репродуктивної медицини BioTex наприкінці квітня оприлюднила відео з немовлятами від сурогатних мам, які знаходяться у київському готелі «Венеція». Наголосивши, що через закриття кордонів дітей не можуть забрати батьки. Відео розмістили тільки на міжнародній версії сайту клініки, в українській та російській версіях воно відсутнє.