Поліція не підтвердила інформацію про витік персональних даних з «Дії»

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Videvo

Інформація щодо витоку персональних даних громадян із цифрового державного сервісу «Дія» не підтвердилася.

Про це повідомляє пресслужба Нацполіції.

«Поліцейські у рамках розслідування кримінального провадження провели ряд оперативно-слідчих дій, а відтак не виявили фактів кібератак на державний мобільний застосунок «Дія», — пишуть у повідомленні.

За даними поліції, розповсюджена інформація має ознаки фрагментарних наборів даних, скомпільованих з різних джерел і ресурсів, включаючи Опендатабот — сервіс, який працює в популярних месенджерах і дозволяє отримати актуальні дані про компанії.

Опендатабот спростував цю інформацію, заявивши, що сервіс містить тільки публічну інформацію, отриману з відкритих даних і офіційного API Міністерства юстиції, а персональних даних українців там немає.

Інформація про кібератаки і кібервразливість мобільного застосунку «Дія» не підтвердилася. Працівники Департаменту кіберполіції не виявили фактів кіберінцидентів.

  • Наприкінці квітня журналісти AIN.UA і організація «Електронна демократія» повідомляли, що в месенджері Telegram працює бот, який продає особисті дані українців. База містить номери паспортів, дані прописки, державних реєстрів та паролі до соцмереж. Пізніше стало відомо про витік даних українців з 26 млн водійських посвідчень. Користувачі соцмереж припустили, що дані були отримані з додатку «Дія».
  • 12 травня Служба безпеки почала розслідування, а глава Мінцифри Михайло Федоров також заявив, що «Дія» ні при чому.
  • У Міністерстві внутрішніх справ заявили, що витік не повʼязаний із додатком «Дія», а дані зібрали з баз державних відомств та неурядових організацій. Витік персональних даних міг статися з баз МВС, а додаток «Дія» сам по собі за бази даних не відповідає.