Трамп продовжив обмеження проти Huawei ще на рік

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Трамп продовжив обмеження проти Huawei ще на рік

Qilai Shen / Bloomberg via Getty Images

Президент США Дональд Трамп продовжив обмеження проти китайського телеком-гіганта Huawei до травня 2021 року.

Обмеження забороняють американським компаніям співпрацювати або купувати обладнання у Huawei, оскільки компанія «становить загрозу національній безпеці».

Обмеження проти Huawei, а також іншої китайської компанії ZTE, були введені рік тому. Попри цей указ, Huawei отримала кілька тимчасових ліцензій Міністерства торгівлі США, які дозволяють здійснювати технічну підтримку наявного у Штатах обладнання з оновленням програмного забезпечення.

Що відбувається між Huawei та США?

Протистояння між США і компанією Huawei стало продовженням торгової війни між Штатами та Китаєм. Усе почалося в серпні 2018 року, коли США ухвалили закон, що забороняє працівникам і підрядникам державних відомств використовувати пристрої китайських виробників. Цей закон стосувався і Huawei. Компанія подала в суд на уряд США та спробувала оскаржити заборону.

На початку 2019 року Міністерство юстиції США звинуватило Huawei у промисловому шпигунстві. В американському уряді вважають, що техніка Huawei надає китайським спецслужбам доступ до зашифрованих даних пристроїв. Компанія звинувачення заперечує.

17 травня 2019 року президент США Дональд Трамп підписав указ про заборону використовувати обладнання Huawei на території країни. Заборона набула чинності 13 серпня.

Після підписання відповідного указу президентом Міністерство торгівлі США внесло китайську компанію Huawei та повʼязаних з нею юридичних осіб у свій чорний список через загрозу нацбезпеці.

Після цього від співпраці з Huawei почали масово відмовлятись американські компанії. Першою це зробила Google. Це означало, що нові пристрої Huawei не матимуть доступу до оновлення операційної системи Android і сервісів компанії: крамниці застосунків Google Play, пошуковика Google Search, браузера Google Chrome, пошти Gmail, YouTube і Google-мап. Після цього в хід пішла важка артилерія — про припинення співпраці з Huawei оголосили процесорні гіганти Intel, Qualcomm і ARM. Далі в мережі з’явилися чутки, що компанія Microsoft припинить підтримку ноутбуків виробництва Huawei, які працюють на базі операційної системи Windows.

Після новини про те, що Huawei позбудеться підтримки Android, у мережі почали ширитися чутки, що китайська компанія ще з 2012 року розробляє власну операційну систему. Проте вже невдовзі генеральний директор Huawei Жень Чженфей заявив, що ця операційна система не стане заміною Android.

Поки що Міністерство торгівлі США продовжує дозвіл для Huawei підтримувати наявні мережі та оновлювати програмне забезпечення. Що стосується довгострокових перспектив, хоча провина компанії у шпигунстві не була доведена, репутація Huawei неминуче постраждає.

Найбільш оптимістичним у цій ситуації виявився засновник Huawei Жень Чженфей. Він заявив, що такий хід США не вплине на діяльність компанії, оскільки вони давно готувалися до такого сценарію.