Петиція про ратифікацію Стамбульської конвенції набрала необхідну кількість підписів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Петиція про ратифікацію Стамбульської конвенції набрала необхідну кількість підписів

Sydney Sims / Unsplash

Петиція на сайті президента із закликом ратифікувати Стамбульську конвенцію набрала необхідні 25 тисяч підписів. Далі протягом 10 днів її має розглянути Володимир Зеленський.

Стамбульська конвенція є першою міжнародною угодою, де пояснюється поняття ґендеру. Вона визнає насильство щодо жінок водночас і порушенням прав людини, і видом дискримінації, а також встановлює чіткий звʼязок між досягненням рівноправності між жінками і чоловіками та викоріненням насильства над жінками.

Ініціатори петиції пояснюють, що щороку від насильства в родині потерпають понад 150 тисяч українок, близько 600 з них гинуть. Поліція щодня фіксує приблизно 300 фактів домашнього насильства як щодо жінок, так і щодо дітей. Понад половину дітей і підлітків стають жертвами насильства вдома. Ще більше випадків залишаються невідомими, адже жертви про них не повідомляють у поліцію.

Ратифікувавши Стамбульську конвенцію, Україна зможе отримати профільну підтримку Ради Європи та міжнародної спільноти з цих питань.

Структура конвенції ґрунтується на «чотирьох Р»: Prevention (Попередження), Protection and support of victims (Захист і підтримка постраждалих), Prosecution of offenders (Суд над злочинцями) та Integrated Policies (Загальні принципи).