Нападникам на Стерненка оголосили підозри за статтею про хуліганство

Автори:
Костя Андрейковець, Оксана Коваленко
Дата:

Двом нападникам на одеського активіста і екслідера осередку «Правого сектора» Сергія Стерненка оголосили підозри за статтею про хуліганство із застосуванням зброї (ч. 4 ст. 296 КК).

Про це «Бабелю» повідомили в пресслужбі СБУ.

Підозри оголошені жителям Одеської області Олександру Ісайкулу та Івану Кузнєцову. Ісайкул на даний момент знаходиться за межами України, ймовірно в Росії, а Кузнєцов загинув від ножового поранення під час нападу.

Згідно зі статтею Кримінального кодексу України, Ісайкулу загрожує від 3 до 7 років позбавлення волі.

Сам Стерненко пізніше написав у Facebook, що не отримував повідомлення про підозру нападникам. Він додав, що якщо й справді повідомили комусь про підозри, то це виглядає дуже дивно.

«Один з нападників, Ісайкул, утік з України більш як рік тому. Але в розшуку його нема. Для чого повідомляти про підозру, якщо не шукають підозрюваного? А по другому нападнику, Кузнєцову, провадження треба було виділити в окреме та закрити у звʼязку з тим, що він помер. Але цього зроблено не було. КПК визначає що провадження не закривають, тільки якщо померлого треба реабілітувати», — написав він.

Стерненко вважає, що підозри оголосили, щоб знизити градус навколо спроб заарештувати його.

«Тому моя думка така: підозри нападникам, якщо вони існують, то це лише підготовка до переслідування мене за захист мого життя», — підсумував він.

Справа Стерненка

25 травня 2018 року в Одесі на Стерненка було скоєно напад, внаслідок якого один з нападників отримав смертельне ножове поранення. Справу спочатку розслідувала поліція Одеси, але потім її передали до СБУ через можливу причетність поліції до нападу. Стерненко повʼязує напад зі своєю діяльністю активіста та протестами проти забудов в Одесі. В організації нападу він звинувачує мера Геннадія Труханова.

Зараз проти активіста виступають нардепи від ОПзЖ, депутат Максим Бужанський, блогер Анатолій Шарій, ексзаступник глави Адміністрації президента Януковича Андрій Портнов та інші. Вони стверджують, що Стерненко скоїв убивство під час побутового конфлікту. Сам Стерненко звинувачує у медійній кампанії проти нього міністра Арсена Авакова, який, за його словами, тисне на генпрокурора і вимагає тюремного терміну.