Українські полярники повернулися з Антарктиди

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Учасники 24-ї Української антарктичної експедиції повернулися додому після майже 13 місяців роботи на станції «Академік Вернадський». Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

Полярники прилетіли евакуаційним рейсом з Лісабону. Члени експедиції вирушили зі станції «Академік Вернадський» ще 24 квітня. 2 травня, після перетину найбільш штормового місця планети — протоки Дрейка, учасники експедиції прибули до порту в Чилі. Відтак через Сантьяго, Сан-Пауло та Лісабон вони повернулися в Україну.

З огляду на затримку учасників наступної експедиції в дорозі з України до Антарктиди, перезмінка на «Вернадському» цього року тривала 2 місяці — чи не найдовше в історії станції.

Усі полярники, які прибули в Україну, встановили спеціальний додаток «Дій вдома» і перебуватимуть вдома на самоізоляції.

Антарктида досі залишається єдиним континентом планети, де немає коронавірусу.

  • На зміну їм на антарктичний острів Галіндез у розташування станції «Академік Вернадський» прибули полярники 25-ї експедиції. Це забрало майже місяць, оскільки команді довелося пройти дві обсервації.