Радник Трампа звинуватив Китай у поширенні COVID-19 через туристів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Радник президента США з питань торгової політики Пітер Наварро заявив, що Китай, приховуючи факт поширення коронавірусу, дозволяв своїм туристам подорожувати по світу. За його словами, це і призвело до масштабів пандемії.

Наварро вважає, що нульовий пацієнт зʼявився в Ухані ще в листопаді 2019 року. «Китайці, прикриваючись Всесвітньою організацією охорони здоровʼя, два місяці приховували вірус, а потім відправили сотні тисяч китайців на літаках в Мілан, Нью-Йорк і по всьому світу, щоб посіяти його», — сказав він.

При цьому Наварро додав, що дії влади КНР могли бути ненавмисними, але те, що Китай зробив мало для запобігання поширенню, на думку радника, факт.

  • За даними доповіді Міністерства внутрішньої безпеки США, влада Китаю приховувала дані про кількість хворих на коронавірус і про заразність нового вірусу, щоб встигнути створити запас ліків, необхідних для реагування на нього.
  • Трамп вже 14 травня пригрозив повністю припинити відносини з Китаєм через коронавірус.
  • Адміністрація Трампа обмірковує шляхи можливого покарання або отримання фінансової компенсації від Китаю за те, що, на її думку, він приховує інформацію про COVID-19.
  • Зокрема, група сенаторів США внесла на розгляд Сенату законопроєкт, який передбачає санкції проти Китаю через коронавірус. Обмежувальні заходи проти КНР будуть введені, якщо Пекін відмовиться співпрацювати, щоб зʼясувати причини виникнення пандемії коронавірусу.