Україна і пʼять держав засудили репресії проти кримських татар — сучасні в тому числі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністерства закордонних справ України, Естонії, Грузії, Латвії, Литви та Польщі зробили спільну заяву, в якій засудили репресії проти кримськотатарського народу.

Заява з нагоди 76-х роковин депортації кримськотатарського народу оприлюднена на сайті МЗС України.

«18 травня 1944 року радянськими каральними органами здійснена злочинна депортація кримськотатарського народу з території його історичного проживання — Криму [...]. Тільки в перші роки вигнання померла майже половина всіх депортованих кримських татар [...]. Трагедія кримськотатарського народу повторилася в 2014 році, коли Російська Федерація захопила і незаконно намагалася анексувати Крим», — сказано в заяві.

Країни зазначають, що Росія активно продовжує репресії — заборона Меджлісу кримськотатарського народу, а також переслідування і порушення прав кримських татар. Це змусило тисячі кримських татар виїхати на материкову частину України.

Міністри засудили політику Росії і закликали її припинити порушення. «Які б спроби не робила Росія для легітимізації окупації півострова, факт залишається беззаперечним: Крим — це Україна», — йдеться в заяві.