Опитування: Першим роком президентства Зеленського задоволені третина українців. Ще скільки ж не задоволені

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Опитування: Першим роком президентства Зеленського задоволені третина українців. Ще скільки ж не задоволені

President Of Ukraine / Flickr

Якби вибори президента відбулися найближчим часом, за чинного главу держави Володимира Зеленського проголосували б 39,3% тих, хто визначився. При цьому перший рік президентства оцінює на відмінно або добре третина опитаних українців, ще близько третини — незадовільно. При цьому майже 40% — оцінюють на задовільно.

Про це свідчать результати соцопитування, проведеного групою «Рейтинг» 12—13 травня.

Відносно гірші оцінки Зеленському дали респонденти Сходу, мешканці міст, старші опитані, виборці Петра Порошенка та Юрія Бойка. Водночас, молодь, мешканці півдня, центру та заходу дали відносно кращі оцінки.

Найкращі оцінки за перший рік президенства Зеленського опитані поставили таким сферам як звільнення полонених і боротьба з коронавірусом.

Відносно середні оцінки отримали такі сфери як об’єднання країни, міжнародна політика, зміцнення обороноздатності, соціальний захист населення, оновлення кадрів у владі, реформування освіти.

Найгірше опитані оцінили зменшення впливу олігархів на політику, земельну та медичну реформи, боротьбу із корупцією, економічний розвиток та припинення війни на Донбасі.

Якби найближчим часом відбулися вибори президента, то Зеленського готові проголосувати 39,3% тих, хто визначився. Інших політиків підтримали б:

  • 13,9% — за Юрія Бойка;
  • 13,3% — за Петра Порошенка;
  • 8,6% — за Юлію Тимошенко;
  • 5,9% — за Ігоря Смешка.

Підтримка інших кандидатів нижче 5%. Ще близько 8% — не визначилися.

Майже як і рік тому, якби у другий тур сьогодні вийшли Зеленський та Порошенко, то 75% серед виборців підтримали б чинного президента, а 25% — проголосували б за Порошенка.

Загалом серед усіх президентів незалежної України найкращим вважають:

  • 20% — Леоніда Кучму
  • 16% — Володимира Зеленського
  • 13% — Леоніда Кравчука
  • 12% — Петра Порошенка
  • 9% — Віктора Януковича
  • 6% — Віктора Ющенка.

Водночас, 14% відповіли, що жоден з них не був найкращим, ще 10% — не змогли відповісти.

Частіше Кучму та Януковича обирали мешканці південно-східних областей, Порошенка — мешканці західних і центральних регіонів. Зеленського частіше обирали молодші опитані, а Кравчука — старші.

Опитування було проведене серед 3 000 респондентів по всій Україні, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Метод опитування: CATI — телефонні інтервʼю з використанням компʼютера. На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95 не більше 1,8%.