У Харкові медики швидкої почали страйк із вимогою виплатити надбавки. В ОДА відповіли

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Харкові працівники швидкої допомоги вийшли на акцію протесту, вимагаючи 300% надбавок для усіх працівників швидкої та належного забезпечення засобами індивідуального захисту. Про це повідомляє Укрінформ.

Акція розпочалася зранку на першій підстанції швидкої на вул. Отакара Яроша. У ній взяли участь кілька десятків лікарів і водіїв — ті, хто був вихідний того дня.

«Ми вимагаємо, щоб квітневі доплати були нараховані усім: коли виїздимо, ми ж не знаємо, це випадок коронавірусу чи ні. Засобів захисту недостатньо. Нам так і кажуть, щоб використовували в крайньому випадку», — розповів водій Микола Устименко.

Голова Харківської ОДА Олексій Кучер прокоментував вимоги працівників швидкої. Він наголосив, що наразі закон передбачає виплати 300% надбавок лише тим медичним працівникам, які були залучені для боротьби з COVID-19.

«Чи хочу я, щоб усі 2 400 працівників швидкої та інші лікарі області отримали 300%? Так, хочу. Наскільки відомо, уряд уже зараз розглядає можливість вирішити це питання», — наголосив Кучер.

При цьому голова ОДА повідомив, що вже 244 харківські медики швидкої отримали 300% доплати за квітень.

Що сталося?

Напередодні волонерка Наталія Попова розмістила у Facebook лист працівників швидкої до голови ОДА Олексія Кучера. Лист підписали 60 медиків.

У листі наголошували, що працівники швидкої готові 18 травня розпочати страйк, бо їм досі не виплатили надбавку за додатковий ризик при роботі в період епідемії. Медики також зазначали, що використовують одноразові костюми по два і більше разів, що суперечить правилам.

«Ми всі їздимо на COVID-19, пневмонії, підозри, перевезення підтверджених. Усі члени бригади контактують з пацієнтами і в рівній мірі ризикують заразитися. Менше 5% наших колег отримали виплати», — йдеться в листі.

  • Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт про збереження соціальних та економічних гарантій під час карантину. Документ передбачає доплату медикам та іншим залученим до боротьби з коронавірусом до 300% заробітної плати, а працівникам соціального захисту — до 100% зарплати.
  • Міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов заявив, що гроші на доплати медикам деякі регіони витратили на закупівлю медобладнання.