Американська Moderna оголосила про перші успіхи у випробуваннях вакцини від коронавірусу на людях

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Американська Moderna оголосила про перші успіхи у випробуваннях вакцини від коронавірусу на людях

Paul Biris / Getty Images

Американська біотехнологічна компанія Moderna оголосила про успішне завершення першої фазі випробування вакцини від коронавірусу на людях.

Про це пише CNBC.

Випробування проводив Національний інститут охорони здоровʼя. У цьому етапі брали участь 45 осіб. Учасники отримали дози по 25, 100 або 250 мікрограмів, у трьох групах по 15 осіб. Під час дослідження учасники отримали дві дози вакцини через внутрішньомʼязову інʼєкцію в плече з інтервалом приблизно у 28 днів.

На 43-й день після першої інʼєкції, або через два тижні після другої дози, рівні антитіл у групі, яка отримала 25 мкг вакцини, були на рівні, що спостерігається у зразках крові людей, які одужали від коронавірусу. У 10 піддослідних, які отримали по 100 мкг, виявили кількість антитіл, що «значно перевищувала» показники пацієнтів, які одужали.

Водночас, як пише Business Insider, у трьох піддослідних, які отримали дозу у 250 мкг, спостерігалися не загрозливі для здоровʼя побічні ефекти.

«Ці проміжні дані першої фази, хоча і є попередніми, демонструють, що вакцина мРНК-1273 вже з дози 25 мкг викликає імунну реакцію, яка дорівнює імунній відповіді, викликаній природною інфекцією», — заявив головний лікар Moderna Тал Закс.

Свою вакцину Moderna будує за допомогою технології мРНК — генетичного коду, що стимулює клітини виробляти антиген, який може викликати імунну відповідь на вірус.

Наступна фаза випробування запланована на 3 липня, у ній братимуть участь 600 осіб. За словами представників компанії, якщо вакцина виявиться ефективною і безпечною у використанні, вона може бути готова до продажу на початку 2021 року.