Трамп висунув ультиматум ВООЗ: довести незалежність від Китаю і реформувати організацію. На це дав 30 днів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Трамп висунув ультиматум ВООЗ: довести незалежність від Китаю і реформувати організацію. На це дав 30 днів

Chip Somodevilla/Getty Images

Президент США Дональд Трамп пригрозив назавжди зупинити фінансування Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), якщо та не проведе внутрішні реформи. На це організації дали 30 днів.

ВООЗ також повинна «довести свою незалежність від Китаю».

Про це йдеться у листі Трампа до гендиректора ВООЗ Тедроса Адханома Гебреєсуса. Копію листа Трамп опублікував у своєму Twitter.

Президент США вважає, що ВООЗ покривала провину Китаю в поширенні коронавірусу. Він стверджує, що глава КНР Сі Цзіньпін чинив тиск на ВООЗ, щоб та не оголошувала спалах вірусу надзвичайною ситуацією. Але через тиждень численні докази зворотного все-таки змусили ВООЗ зробити відповідну заяву.

Крім того, як написав Трамп, ВООЗ послідовно ігнорувала правдиві повідомлення про вірус в Ухані в грудні 2019 року і не досліджувала інформацію.

Трамп закликав ВООЗ взяти на себе зобовʼязання «істотно покращити ситуацію» у 30-денний термін. Якщо цього не зроблять, то тимчасове замороження фінансування ВООЗ стане постійним і США переглянуть своє членство в організації.

При цьому, як пише CNBC, незрозуміло, яким чином Трамп зможе припинити фінансування ВООЗ, більшу частину якого затверджує Конгрес. У президента немає повноважень в односторонньому порядку перерозподіляти кошти.

Минулого місяця Трамп заявив, що США призупиняють фінансування ВООЗ. Попередньо це рішення мало діяти до завершення розслідування реакції ВООЗ на спалах і поширення коронавірусу.

США були найбільшим фінансовим донором ВООЗ, Китай — другим. Раніше Трамп заявляв, що США щорічно вносили в бюджет організації від $400 млн до $500 млн, тоді як як Китай платив $40 млн.

  • Адміністрація Трампа обмірковує шляхи можливого покарання або отримання фінансової компенсації від Китаю за те, що, на її думку, він приховує інформацію про COVID-19.
  • Зокрема, група сенаторів США внесла на розгляд Сенату законопроєкт, який передбачає санкції проти Китаю через коронавірус. Обмежувальні заходи проти КНР будуть введені, якщо Пекін відмовиться співпрацювати, щоб зʼясувати причини виникнення пандемії коронавірусу.