Росія прискорила темпи видачі свої паспортів у 2,5 раза. Більшість нових громадян — українці

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Росія прискорила темпи видачі свої паспортів у 2,5 раза. Більшість нових громадян — українці

Alexander Reka \ TASS via Getty Images

З минулого року Росія почала прискорено видавати своє громадянство іноземцям, більшість з яких — українці. Темпи видачі громадянства у РФ зростають з 2015 року.

Про це повідомляє РБК.

З початку 2020 року російське громадянство отримали понад 160 тисяч людей, що в 2,5 раза більше, як порівняти з аналогічним періодом торік — тоді Росія роздала трохи більше 63 тисяч паспортів.

Рекордну кількість паспортів Росія роздала у 2019 році — тоді громадянство отримали понад 497 тисяч людей. У 2015 році ця цифра становила 209 тисяч.

Торік російський уряд розробив законопроєкт, що спрощує отримання паспортів громадянами України, Білорусі, Молдови та Казахстану — кандидатам не доведеться жити в Росії протягом п’яти років.

Як вважають російські експерти, суть такої міграційної політики полягає у запрошенні громадян з «культурно близьких країн», де «проживає багато росіян», а пандемія коронавірусу не сильно сповільнить цей процес.

Більшість нових громадян Росії з 2016 року — українці. Їхня частка становить 46% від усіх інших — 676,8 тисячі осіб. Зазначається, що з 2019 року число українських громадян, які забажали паспорти Росії, стрімко зросло і становило 108,5 тисячі. Таку динаміку пов’язують із минулорічним спрощенням процедури отримання громадянства для мешканців так званих «ДНР» і «ЛНР».

За даними міграційної служби Росії, згідно з концепцією державної міграційної політики на 2019—2025 роки необхідно запросити 5—10 мільйонів осіб.

  • Тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін заявила, що США ніколи не визнають анексію Криму Росією.
  • Росія запросила на засідання Тристоронньої контактної групи так званих представників ОРДЛО Владислава Дейнего і Наталю Ніконорову, які мають громадянство РФ.